İşlenmiş gıda ihracatçısını sevindirdi

Türkiye'nin 2016 yılındaki taze meyve, sebze ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5 gerilerken, bu ürünlerin işlenmesinden elde edilen gıda mamullerinin ihracatı arttı.

İşlenmiş gıda ihracatçısını sevindirdi

Türkiye'nin 2016 yılında yaş meyve, sebze ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 5 gerilerken bu ürünlerden işlenerek hazırlanan konserve, meyve suyu ve domates salçası gibi gıda ürünlerinin ihracatı bir önceki yıla göre 11 milyon dolar artarak 1 milyar 323 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, gıda ürünleri ihracatında geleneksel yaş meyve, sebze ihracatı geçen yıl başta Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaş meyve, sebze ithalatı kısıtlaması nedeniyle düştü. Bu ürünleri işleyerek, salça, konserve, sos, meyve suyu yapan ihracatçılar ise yılı kayıpsız kapattı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze, meyve mamulleri ihracatının, istikrarlı hedef pazarlara sahip olduğu için arttığını belirtti.

Yaş meyve, sebze ihracatının Rusya'nın geçen yıl Türkiye'ye özellikle domates ve narenciyede kısıtlama getirmesiyle azaldığına işaret eden Seyyar, işlenmiş gıda ihracatında ise Almanya, Irak, ABD, Hollanda, İngiltere ve İtalya gibi "oturmuş pazarların" öne çıktığını, bu yüzden işlenmiş ihracatçısının sezonu rahat geçirdiğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...