İspanya'ya 100 milyar euro

Euro Bölgesi maliye bakanları, bankaları acil sermaye takviyesine ihtiyaç duyan İspanya'ya 100 milyar euro kadar kredi verme kararı aldı.

İspanya'ya 100 milyar euro

İspanya'yı dün üç saate yakın süren telekonferans toplantısında tartışan bakanlar, krediyi serbest bırakmak için bu ülke bankalarına ne kadar sermaye takviyesi gerektiğini 21 Haziran'a kadar önce ortaya koyacak iki bağımsız denetim şirketinin raporunu bekleyecek.

Telekonferans toplantısının ardından Avro Grubu'ndan yapılan açıklamada, Avrupa mali istikrar fonları (EFSF ve ESM) aracılığıyla sağlanacak kredinin İspanyol finans sektörünün ''toplamda 100 milyar euroya kadar çıkabileceği tahmin edilen'' sermaye gereksinimi ve ihtiyat marjını karşılayacağı belirtildi.

Açıklamada, kısa süre içinde gelecek ''resmi başvurunun ardından AB Komisyonu'nun Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Bankacılık İdaresi ve Uluslararası Para Fonu'yla irtibat içinde hazırlayacağı değerlendirmesini ve yardım karşılığında mali sektörle ilgili yerine getirilmesi istenecek zorunlu şartlar önerisini hazırlayacağı'' kaydedildi.

Açıklamada, İspanya hükümetinin, bankaları yeniden yapılandırma fonu aracılığıyla finans kuruluşlarına aktaracağı kredilerin geri ödenmesinde tam sorumlu olacağı ve bununla ilgili mutabakat zaptı imzalayacağı bildirildi.

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından ortaklarından yardım bekleyen dördüncü ülke olan İspanya, emlak balonunun patlaması sonucunda bankaların geri dönmeyen kredilerinin katlanmasıyla zora girmişti.

Sayfa Yükleniyor...