İşte Türklerin 'Dubai'si

Krizden nasibini alan Dubai'deki 'The World'den sonra dünyanın ikinci 'yapay ada' projesini bir Türk şirketi,  Hazar Denizi'nin üzerinde gerçekleştirecek.

İşte Türklerin 'Dubai'si



Türkmenistan’ın dünyaya açılan yeni yüzü Avaza şehrinde, dünyanın en büyük kongre otellerinden biri tasarlandı.

Eşsiz mimarisiyle Türkmenistan’ın ve dünya kültürünün önemli simge yapılarından biri olmaya aday bu yapı, dünyanın ilgisini şimdiden üzerine çekmiş durumda.

Sehil İnşaat tarafından hayata geçirilecek, Hazar Denizi'nin üzerinde Türkmenistan haritası şeklinde tasarlanan ada projesinde; Türkmenistan’ı temsil eden belli başlı özelliklere yer verilecek ayrıca uluslararası görüşmelerin yapılacağı 'Avaza Kongre Merkezi' de inşa edilecek.

Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap, dünyaya damga vuracak 'yapay ada' projesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

"Proje, yukarıdan bakılınca devlet başkanının burcu olan yengeci anımsatıyor. İnşa edilecek olan bloklar denizden bakıldığında ise, rüzgarın doldurduğu yelkenleri andıran şekli ile Türkmenistan’ın daima ilerlediğini gösteriyor." diyen Çap şöyle konuştu:

İşte Türklerin 'Dubai'si - 1

"Dünya tarihine bakıldığında, en önemli anlaşmaların deniz kenarında ya da deniz üzerinde imzalandığı görülmektedir. Bunun nedeni tarafsız bir bölgede, tam bir güvenlik içinde olmak ve simgesel bir mekanda bulunmak olabilir. Kongre sarayının yapımında da bundan yola çıktık. Güvenliği, saygınlığı ve simgeselliği ön planda tuttuk. Deniz üzerinde, karaya sadece bir köprüyle bağlanan ada üzerinde bulunmasının önemli nedenlerinden biri de budur."

DEVLET ADAMLARINI MİSAFİR EDECEK
"Cumhurbaşkanlığı Kabul Sarayı" olarak tasarlanan kongre merkezi, dünyanın en önemli liderlerini ağırlayamaya hazırlanıyor.

Otel, devlet adamları için de önemli hizmetler sunuyor. otelin en üstü katı Türkmenistan Devlet Başkanı için ayrılmış durumda. Bir alt katındaki kral dairelerinde ise önemli devlet adamları konuk edilecek.

Muhammet Çap, proje detaylarını şöyle anlattı:

"Kongre, konferans ve toplantıların yapılabileceği toplantı salonları ve modern SPA merkezi ile birinci sınıf sağlık ve dinlenme ünitesi olarak tasarlandı. SPA merkezi, otelin bulunduğu adadan bir köprü ile geçilen ayrı bir binada bulunuyor. Bu nedenle kongre sarayı aynı zamanda bir 'sağlık oteli' olarak da hizmet verecek.

SPA binasının bir benzeri de simetrik olarak otelin diğer tarafında yapılacak. Burada Türkmen ve dünya mutfaklarının en iyi yemeklerinin sunulacağı bir VIP restoran bulunuyor.

Otel 350 odalı ve 600 yatak kapasiteli olarak düşünüldü.

Kongre Sarayı ise 18 ve 20 katlı üç ayrı kuleden oluşuyor. En yükseği 130 metre olan kuleler, zeminde üç katlı genel mekanlar bloğuyla birbirine bağlı bulunuyor."

İşte Türklerin 'Dubai'si - 2

Kongre Sarayı’nın bulunduğu yapay ada 45 bin metrekare bir alanda olacak. Otel bölümü 35 bin, diğer bölümler de 25 bin metrekare olmak üzere toplam 60 bin metrekarelik kapalı alan mevcut.

Çap; projenin, konumu ve eşsiz mimarisiyle Türkmenistan’ı dünyaya tanıtan anıt eserlerden biri olacağı görüşünde...

HEDEF ANTALYA GİBİ OLMAK!
Türkmenistan Spor ve Turizm Komitesi'nin yayınladığı Avaza dergisindeki rakamlara göre, bölgede 60 modern otelin kurulması hedefleniyor. Ayrıca bölgenin ulaşım, iletişim ve altyapısı da yeniden kuruluyor.

2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan edilen Avaza'nın; Antalya, Bodrum gibi  turizm merkezleriyle yarışması hedefeniyor.

DUBAİ'DEKİ 'YAPAY ADA' PROJESİ KRİZE YENİK DÜŞTÜ! 
Son yıllarda inşaat patlaması yaşanan Dubai'yi ekonomik kriz vurdu. Gayrimenkul fiyatlarının oldukça geriledi ve bununla beraber birçok proje de iptal edildi.

Bundan dünyanın en zenginleri için tasarlanan, 300 yapay adanın dünya haritası şeklinde satışa sunulduğu "The World" projesi de nasibini aldı.

Palmiye adalarını inşa eden Dubai World'e bağlı Nakheel emlak ve inşaat firması projeyi durdurdu. Şu an sadece Dubai Şeyhi El Maktum'un inşaatına devam ediliyor.

Krizden önce en sadesinin 15 milyon dolardan satılacağı açıklanan ada fiyatlarının 250 milyon dolara kadar çıkacağı belirtiliyordu.

Aralarında Victoria ve David Beckham, Brad Pitt ve Angelina Jolie ile Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher'in bulunduğu pek çok ünlüye reklam için ada hediye edilmişti.

Projede İrlanda'yı sembolize eden adayı 23 milyon, İngiltere'yi sembolize eden adayı ise 28 milyon Euroya satın alan İngiliz emlak yatırımcısı John O'Dolan intihar etmiş; Avustralya ve Yeni Zelanda'yı satın alan yatırımcılar ise iflas açıklaması yapmıştı.

Sayfa Yükleniyor...