Japonya faizde sürpriz yapmadı

Japonya Merkez Bankası, gösterge faizi yüzde 0-0.1 aralığında tutarken, tahvil alım programını uygulamaya devam ettiğini kaydetti.

Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi.

Banka yönetim kurulu iki günlük toplantının ardından oybirliğiyle aldığı kararla yüzde 0 ile yüzde 0,1 aralığında olan faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı.

Bankanın açıklamasında, Japon ekonomisinin ılımlı toparlanmanın işaretlerini hala gösterdiği, buna karşılık toparlanmanın duracak gibi gözüktüğü belirtildi.

Banka, perakende üretimi düşerken, piyasa güveni ve özel tüketimin zayıfladığı uyarısında bulundu.

Japonya ekonomisi, deniz aşırı talebin yavaşlaması, güçlü yen ve ısrarlı deflasyon tehdidi yaşıyor. İhracat hız kaybederken, Japonya standartlarına göre yüksek işsizlik oranı ise düşmüyor.

Merkez Bankası, 5 trilyon yenlik (61 milyar dolar) teşvik paketine ek olarak 30 trilyon yenlik yeni bir kredi programı öneriyor.

Bu yılın son çeyreğinde Japonya'da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1,9 daralması bekleniyor. Birçok ekonomist, yavaşlamanın, merkez bankasının para politikasını bir kez daha gevşetmesine neden olacağını tahmin ediyor.

Goldman Sachs'a göre ise Japonya ekonomisinin büyümesi gelecek yıl yoluna girecek, buna göre ABD ekonomisindeki güçlü büyüme ABD'ye ihracatın büyümesine dönecek ve bu da yendeki yükselişi durduracak.

Japonya ekonomisi, temmuz-eylül çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyüme kaydetse de birçok ekonomist bunun bir defaya mahsus faktörlerin katkısıyla gerçekleşen bir büyüme olduğunu düşünüyor.

Japonya'da fiyatlar 20 aydır üst üste geriliyor.

Sayfa Yükleniyor...