Katarlıların Finansbank’ı satın alma süreci tamamlandı

Katar merkezli QNB Group, Finansbank A.Ş.'nin yüzde 99.81 hissesini satın alma sürecini bugün resmen tamamladı. Hüsnü Özyeğin'in kurduğu Finansbank'ın çoğunluk hisseleri Yunanistan merkezli NBG'nin elindeydi.

Katarlıların Finansbank’ı satın alma süreci tamamlandı

Hüsnü Özyeğin'in 1987 yılında kurduğu Finansbank 2006 yılında Yunanistan'ın National Bank of Greece (NBG) isimli finans kuruluşuna satılmıştı. NBG Finansbank'ın yüzde 43 hissesi için 2.3 milyar dolar ödemişti. Bu satış sonrası işadamı Hüsnü Özyeğin Forbes Türkiye Zenginler Listesinde üst sıralara tırmanmıştı. 

Bu satın almadan 10 yıl sonra Finansbank'ın tamamı körfez sermayeli Qatar National Bank'a (QNB) satıldı. Finansbank halka açık olmadığı için satış bedeli hakkında açıklama yapılmadı. 

Finansbank'ın satışına ilişkin yapılan basın açıklaması şöyle;

Orta Doğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB Group, Finansbank A.Ş.'nin yüzde 99.81 hissesini satın alma sürecini bugün tamamladı.

Türkiye pazarına, ülkenin lider bankalarından birini bünyesine katarak giren ve böylece uluslararası pazardaki varlığını güçlendiren QNB Group’un bu hamlesiyle,Türkiye-Ortadoğu ve özellikle Türkiye-Katar arasında hızla gelişen ticaret hacminden ve güçlenen ekonomik bağlarından azami şekilde fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Toplam varlıkları, müşteri mevduatı ve kullandırdığı kredilerle Türkiye’nin en büyük 5’inci özel bankası Finansbank; Türkiye genelinde 620’den fazla şubesi, 12 binin üzerindeki çalışanı ile 5.3 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veriyor. 31 Mart 2016 itibarıyla, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre Finansbank’ın aktifleri 32 milyar Amerikan Doları, kredileri 21.8 milyar Amerikan Doları, mevduatları 17.3 milyar Amerikan Doları ve özkaynakları da 3.8 milyar Amerikan Doları seviyesinde.

TÜRKİYE, QNB İÇİN STRATEJİK PAZAR

QNB Group CEO'su Ali Ahmed Al-Kuwari, satın alma işlemi ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bu satın alma işlemi, QNB'nin 2017 yılı itibarıyla Orta Doğu ve Afrika'nın ikonu olması vizyonumuz doğrultusunda hayati önem arz ediyor. Stratejimizi, rekabet avantajı öngördüğümüz, yüksek büyüme kapasiteli pazarlara yoğunlaşmak oluşturuyor. Piyasa büyüklüğü, nüfusu, büyüme performansı, güçlü ekonomik ve bankacılık sektörü verileri, Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki stratejik konumuyla Türkiye’yi, tam da böyle bir pazar olarak görüyoruz. Türkiye'nin ve Finansbank'ın gelecekteki büyümesinde rol oynamak, QNB bünyesinde Finansbank’ın uluslararası piyasalarla bağlantılarını güçlendirmek ve Finansbank’ın ölçeğini bir sonraki seviyeye taşıyacak olmak bizleri çok heyecanlandırıyor.”

Satın alma sonrası Finansbank hisselerinin yüzde 99.81'ine sahip olan QNB Group, kalan yüzde 0.19'luk hisse ile ilgili olarak ilerleyen zamanda zorunlu çağrıda bulunacak.

QNB GROUP HAKKINDA

Qatar National Bank S.A.Q. (QNB Group) 1964 yılında Katar’da; Katar sermayesinin sahip olduğu ilk ticari banka olarak kurulmuştur. QNB’nin yüzde 50’si Katar Yatırım Bürosu’na ait, yüzde 50’si ise halka açıktır.

Bugün, Katar’ın en büyük bankası olan QNB Group, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin de büyük finansal kuruluşlarından biridir.

31 Mart 2016 itibarıyla grubun üç aylık net karı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artışla, 2.9 milyar QAR (Katar Riyali / 787 milyon ABD Doları) olarak gerçekleşmiştir. Grubun toplam varlıkları ise Mart 2015’ten bu yana yüzde 10 artışla QAR 550 milyara (151.1 milyar ABD Doları) çıkarak, grubun bugüne dek elde ettiği en yüksek tutara ulaşmıştır. Bu büyümede, yüzde 16’lık artışla QAR 402 milyara (110.4 milyar ABD Doları) ulaşan krediler önemli rol oynamıştır.

QNB Group, uluslararası alandaki güçlü büyümesini, 2016 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye’de Finansbank A.Ş.’nin yüzde 99.81 hissesini bünyesine katarak sürdürmüştür.

BİRÇOK BANKADA HİSSE SAHİBİ

QNB’nin aynı zamanda, önde gelen Afrika bankası Ecobank Transnational Incorporated’ta (Ecobank) yüzde 20 oranında hissesi bulunmaktadır. 2013 yılında Mısır’daki ikinci büyük özel banka olan QNB ALAHLI’nın kontrol hisselerini satın alarak payını yüzde 97,12’ye çıkaran Grup, bölgedeki erişim alanını çeşitli finansal kuruluşlardan hisse satın alarak genişletmiştir. Grubun Ürdün’de yerleşik the Housing Bank for Trade and Finance (HBTF)’ta yüzde 35 hisse payı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Commercial Bank International (CBI)’da yüzde 40 hisse payı, QNB Tunisia’da yüzde 99.96 hisse payı, Irak’ta yerleşik Al-Mansour Investment Bank’te yüzde 51 hisse payı, Libya’da yerleşik Bank of Commerce & Development’ta yüzde 49 hisse payı ve Doha’da Al Jazeera Finance Company’de yüzde 20 hisse payı bulunmaktadır. QNB’nin ayrıca QNB-Suriye’de yüzde 51 hisse payı ve QNB Endonezya’da da yüzde 82.59 hisse payı bulunmaktadır.

QNB Group, toplumu ve bireyleri aktif olarak desteklemekte ve bu doğrultuda eğitim ve spor başta olmak üzere birçok alanda sosyal sorumluluk faaliyetlerini sürdürmektedir.

Sayfa Yükleniyor...