Kayıp elektriğe kriptolu sistem

Hükümet, elektrikte kayıp ve kaçak kullanımla mücadele için yeni bir adım atıyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjinin trafodan çıkışından aboneye ulaşana kadar şifreleneceği kriptolu sisteme geçeceklerini açıkladı.

Kayıp elektriğe kriptolu sistem

Hükümet, kaçak elektrikle mücadelede "kriptolu" sisteme geçiyor.

İlk uygulama, en çok kayıp kaçak oranına sahip olan Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde başlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kayıp ve kaçak elektrikle mücadeleye ilişkin Meclis’teki soru önergesine verdiği yanıtla yeni sisteme ilişkin ayrıntıları anlattı.

Buna göre, kaçak elektriği engellemek için cep telefonlarındaki kripto sistemi artık elektrik sayaçlarında da kullanılacak.

Enerji, trafo çıkışlarında kripto sistemi ile şifrelenecek.

Abonenin akıllı sayacına enerji ulaştığında şifrelerin eşleşmesi beklenecek ve şifrenin çözülmesi ile elektrik aboneye ulaşacak.

Trafo, sayaçtaki şifreyi tanımazsa aboneye elektrik verilmeyecek.

İlk pilot uygulama merkezi ise, elektriğin yüzde 72 oranında kaçak kullanıldığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin gibi illeri kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım bölgesi olacak.

Bakan Albayrak, şifreli elektrik sisteminin yanı sıra farklı bölgelerde değişik uygulamalara imza atacaklarını da açıkladı.

Buna göre, Akdeniz Elektrik Dağıtım bölgesinde ''Akıllı elektronik mühür sistemi projesi” uygulanacak. Böylece, ölçümlerde yetkisiz işlem yapılmasına izin vermeyen elektronik mühür sistemi geliştirilecek.

Dicle, Van Gölü ve Aras bölgesindeki “önleyici çalışmalar projesi” ile de anlık ölçüm yapılarak teknik olmayan kayıp enerjinin anında görülmesi ve önlenmesi sağlanacak.

Sayfa Yükleniyor...