Sıfır faizli KOSGEB kredi ödemeleri başladı (Kredi sorgulaması nasıl yapılır?)

KOSGEB'in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ödemeleri başladı. 245 bine yakın başvurunun olduğu programda ilk 12 ay ödeme yapılmadan toplam 36 ay geri ödemeli faizsiz kredi 15 bin esnafa verilecek. Peki KOSGEB kredi sorgulaması nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Sıfır faizli KOSGEB kredi ödemeleri başladı (Kredi sorgulaması nasıl yapılır?)

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği"nde ödemeler başladı.

15 BİN KOBİ YARARLANACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ödemelerine başlandığını açıkladı. 

KREDİ HANGİ BANKALARDAN KULLANDIRILACAK?

Özlü, daha çok 1 ila 9 personel çalıştıran mikro işletmelere sağlanacak kredinin, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla anlaşmalı Akbank, DenizBank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kullandırılacağını belirtti.

SORUN YAŞAYANLAR İÇİN "ALO 130" HATTI

Özlü, işletmelerin, kredi kullanımı sırasında bankalar tarafından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları halinde, bakanlığın "ALO 130" numaralı şikayet hattıyla KOSGEB'e başvurabileceklerini kaydetti.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILDI?

Özlü değerlendirmelerle ilgili şunları söyledi: "Kredi kullandırılmasında, ilk olarak her il için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre il kotası belirlendi. Ardından işletmeler ölçeklerine göre 'mikro, küçük, orta' olarak sınıflandırıldı. TÜİK verisine göre il kotasının yüzde 93'ü mikro ölçekli işletmelere, yüzde 6'sı küçük ölçekli işletmelere, yüzde 1'i ise orta ölçekli işletmelere ayrıldı. İşletmelerin iş birimi sayısı göz önünde bulundurularak yapılan sıralamada bir eşitlik söz konusu olursa, bilgi beyannamesinde yer alan bilgilere göre satış hasılatı yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapıldı. Üretim ve istihdama katkı sağlayan işletmelere öncelik sağlandı."

KOSGEB'in il kotalarına göre 15 bin KOBİ'nin yararlanabileceği 50 bin liralık sıfır faizli kredi desteğine 3 gün içinde 244 bin 980 başvuru yapılmıştı.

12 AYI ÖDEMESİZ OLACAK

KOSGEB'in 50 bin liralık faizsiz desteği 12 ayı ödemesiz, geri kalanı 3'er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli olarak KOBİ'lere sunulacak.

SORGULAMA NASIL YAPILACAK?

Kredi sorgulamasını aşağıdaki link üzerinden yapabilirsiniz.

KOSGEB KREDİ SORGULAMA EKRANI

Özlü, 19 Aralık Pazartesi saat 09.00'da başlayan başvurular kapsamında, 10 Aralık'tan itibaren 471 bin 993 KOBİ'nin KOSGEB veri tabanında yeni kayıt ve beyanname güncellemesi yaptığını ifade etti.

BAŞVURAMAYANLARA VE KREDİ ALAMAYANLARA İKİNCİ ŞANS

Bakan Özlü, destek programına başvuramayan ya da başvurup yararlanma hakkını elde edemeyenler için 2017 yılı bütçesinden KOBİ'lere yönelik benzer bir uygulama yapılacağını kaydetmişti.

Sayfa Yükleniyor...