'Kriz dalgaları karşısında dimdik ayaktayız'

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ''Bankacılık olarak krizin yarattığı dev dalgaların önünde dimdik durduk ve durmaya devam ediyoruz. Bankacılığımız, bu sefer bu krizin dalga boyunu ülkemiz bakımından azaltmıştır'' dedi.

'Kriz dalgaları karşısında dimdik ayaktayız'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Active Academy tarafından düzenlenen Küresel Krizin İsrafı/Yeni İstikrarın Geleceği konulu 9. finans zirvesinde konuşma yaptı.

Bilgin şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz kriz bana göre 1929 krizinden daha derin bir kriz.  Bankacılık olarak krizin yarattığı dev dalgaların önünde dimdik durduk ve durmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz tüm krizlerde temel aktör olan bankacılığımız, bu sefer bu krizin dalga boyunu ülkemiz bakımından azaltmıştır.

Bankacılık sektörünün 2012'de GSYH'yi aşmasını 2023'te 2.5 trilyona ulaşmasını beklemek yanlış olmaz. Eylül 2011 itibariyle toplam aktifler 1.2 trilyon TL, 18 Kasım itibariyle krediler 664 milyar TL, 11 aylık kredi artış yüzde 26 oldu. Eylül 2011 itibariyle kredilerin yüzde 30'u 5 yıldan uzun vadelidir; sektörün daha uzun vadeli fon kullandırmaya çalıştığını görüyoruz.

Menkul değerlerin toplam aktifteki payı giderek azalıyor; küresel krize rağmen Türkiye, OECD ülkeleri içinde bankacılık sektörüne kaynak aktarmayan tek ülke oldu. Yabancı ülke menkul kıymetlerine yapılan yatırımın payı yüzde 0.6. Kasım itibariyle toplam mevduat 685 milyar TL. Eylül itibariyle bankaların fon tutarı 98 milyar dolar, 25.5 milyar dolar sendikasyon ve seküritizasyon, 53 milyar dolar mevduat ve kredi; 15.6 milyar dolar repo, 3.8 milyar dolar sermaye benzeri kredidir.

Yakın coğrafyadaki ülkelerde bankaların biraz daha hamle yapmasını diliyoruz ve teşvik ediyoruz. Sektörde hali hazırda riskli görülen ve bu nedenle borçlanma senetleri büyük değer kaybeden ülkelere ait menkul değer riski bankalarımızda yoktur diyebiliriz. Bu yıl da bankaların kâr dağıtımda dikkatli olacağız.

Bankalarımızın normal vadesi gelen borçları ödemeleri dışında yurtdışı ana merkezlerine fon aktarımlarını çok yakinen izliyoruz ve alarm durumundayız.

Bankalar alınır satılır, biz fiyata değil bankalar kanunundaki esasları kontrol ederiz. Türkiye'deki bankalara talip olacakların personeli muhafaza etmeleri konusunda aşırı hassasız."

Sayfa Yükleniyor...