Küresel sorunlara İstanbul'da çözüm aranacak

Politika, iş dünyası, akademi, sivil toplum örgütleri, Nobel ödül sahipleri ve dünya ekonomisine yön veren dünyaca tanınmış fikir önderlerini İstanbul’da buluşturan Küresel Ekonomi Sempozyumu, 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Dünyanın en saygın ekonomi kuruluşlarından Kiel Dünya Enstitüsü tarafından düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumu (Global Economic Symposium / GES), bu yıl ilk kez Almanya dışında bir ülkede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ev sahipliğinde, Türkiye’de gerçekleştiriliyor.

Sempozyumun açılış töreni, 27 Eylül akşamı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımı ile gerçekleşecek. Açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Küresel Ekonomik Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Dennis Snower da birer konuşma yapacak. Açılış töreni, Doktor Murat Sâlim Tokaç yönetimindeki İstanbul Türk Müziği Topluluğu’nun konseri ve kokteyl ile devam edecek.

Oturumların 28 Eylül Salı günü başlayacağı sempozyumda, ilk gün toplantıları arasında ekonomik krizde ortaya çıkan kamu borçlanmalarının yaratacağı uzun vadeli etkilerinin tartışılacağı bir panel de yer alacak. İki gün sürecek sempozyumda aralarında Nobel ödüllü ekonomistlerin de yer aldığı uzman katılımcılar, küresel ölçekte önem taşıyan konularda, araştırmaya dayalı, uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümler üzerine odaklanacaklar.

Oturumlarda, ekonomi, çevre, sosyal yapı ve kamu yönetimi alanlarında, dünya düzeninin geleceği açısından önem taşıyan, küreselleşme sürecinde yer alan konular hakkında çözüm önerileri oluşturulacak.

YAŞLANAN EKONOMİLERE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
“Küresel Toplum” başlığı altında, yaşlılığın finansmanı, finansal katılım yoluyla büyüme, çevre sorunlarına bağlı göçler, sürdürülebilir iş stratejisi, taşınabilir işsizlik sigortası ve mali krizde sosyal ekonomiyi büyütme konuları tartışılacak. “Yaşlılığın Finansmanı” panelinde ise, yaşlanan toplumlarda emeklilik harcamaları, artan sağlık harcamaları gibi sorunlar nedeniyle mali sistemlerin çöküşe geçmesinin nasıl engellenebileceği konusu tartışılacak.

KÜRESEL ISINMA VE ENERJİ TARTIŞILACAK
Sempozyumda, “Küresel Politika” başlığı altında karbon yönetimi gibi konuların yanı sıra; insan ticareti, terörizm, siber suçlar, gibi uluslararası işbirliği ile çözülebilecek suç sorunları tartışılacak. Bu başlık altında aynı zamanda, devlet ve piyasa inşası ile milli iflas olasılığına karşı önlemler de ele alınacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EKONOMİK KALKINMA
“Küresel Çevre” konulu toplantılarda ise iklim değişikliği, artan gıda talebi, su kaynakları ve küresel elektrik piyasası masaya yatırılacak. “İklim Değişikliği ve Ekonomik Kalkınma” panelinde küresel ısınmayı durdurabilmek için, CO2 emitörüne sahip, enerji altyapısını büyütmeye devam eden ve ekonomileri çabuk büyüyen gelişmekte olan ve eşik ülkelerin, artan bir oranda CO2 gazı yayması ikilemi tartışılarak, uluslararası iklim vergisi gündeme getirilecek.

Sayfa Yükleniyor...