Kuzey Irak'ta yeni birleşmeler olabilir

Genel Enerji ile Heritage Oil'in birleşme kararı sonrasında bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 35 şirket arasında birleşme veya satın almalar görülebilir.

Kuzey Irak'ta yeni birleşmeler olabilir

Çukurova Grubu'na bağlı Genel Enerji ile İngiltere merkezli Heritage Oil'in 5.5 milyar dolar değerindeki birleşme kararının ardından, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren yaklaşık 35 şirket arasında da birleşme veya satın almalar bekleniyor.

CNBC-e'nin ve Reuters'ın sorularını yanıtlayan Genel Enerji'nin CEO'su Mehmet Sepil, bölgede daha çok konsolidasyon olacağını öngördü.

Sepil, bazıları Türk olan yeni şirketlerin de Kuzey Irak'ta petrol arama ve üretimi için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Sepil,, 6 yılda 350 milyon dolar yatırım yaptıkları iki sahada 1 Haziran'da ihraç etmeye başladıkları petrolden sağlanan gelirin yüzde 88'ini alan Bağdat hükümetinin, imtiyaz sözleşmelerini onaylamasını beklediklerini belirtti.

Sepil, toplam 300 milyon varil üretilebilir rezerv bulunan 6 saha için imzaladıkları sözleşmelerin, Kürt Bölgesel Yönetimi ile merkezi Irak hükümetinin koordinasyonu ile gerçekleştiğini vurguladı.

Sepil ayrıca, Güney Irak'taki sahalar için lisans verilmesi durumunda bunlarla da ilgileneceklerini söyledi.

Genel Enerji halen Norveçli DNO International ile Tawke sahasından günde 46,000 varil ve Kanadalı Addax Petroleum ile Tak Tak sahasından günde 53,000 varil petrol üretip bunu ihraç ediyor.

Heritage Oil'in Miran sahasında da ortaklığı olan Genel Enerji buradan da bu yıl sonuna kadar petrol ihracatına başlamayı hedefliyor.

Sayfa Yükleniyor...