'Mali uçurum'da uzlaşma göründü

Obama ile Cumhuriyetçi Boehner'in görüşmesinin ardından 'mali uçurum'da uzlaşı beklentisi güçleniyor.

'Mali uçurum'da uzlaşma göründü

ABD'de Başkan Barack Obama'nın üst gelir grubundan alınan vergiler konusundaki duruşunu değiştirerek yeni öneri getirmesi, vergi artışı ve harcama kesintileri devreye girmeden önce, siyasetçiler arasındaki görüş ayrılıklarının belirgin şekilde azaldığını gösteriyor.

Siyasetçilerin anlaşamaması halinde yılbaşında kendiliğinden devreye girecek harcama kesintileri ve vergi artışları ABD ekonomisi için resesyon riski oluşturduğu gibi, yatırımcılar için de endişe yaratıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Obama'nın Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'e dün ilettiği teklifin, bazı çekincelere rağmen Boehner tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Obama ile Boehner arasında dün yapılan görüşmelerde sağlanan ilerlemeye rağmen, hâlâ üstesinden gelinemeyen birçok görüş ayrılığının giderilmesi ve tavizlerden oluşacak anlaşmanın ABD Kongresi'ndeki siyasetçilere kabul ettirilmesi gerekiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, Obama'nın dün ortaya koyduğu teklifle, daha önce yılda 250,000 dolar olan eşikten taviz vermesiyle, geliri yılda 400,000 dolardan daha yüksek olanların tabi olduğu ve 1 Ocak'ta hükmünü yitirecek düşük vergi oranının devam edebileceğini belirtti.

Obama aylardır bu eşiğin yükseltilmesine direniyor, pazarlığın diğer tarafındaki Boehner ise bu eşiğin 1 milyon dolar olmasını istiyordu.

Obama ayrıca 10 yıllık bütçe açığı kısma programında, açıkların harcama kesintilerinden ziyade gelir artışlarıyla karşılanması şeklindeki pozisyonundan taviz vererek Cumhuriyetçilerin ısrar ettiği koşullara bir adım daha yaklaştı.

Obama zenginlerden alınan vergilerin artırılması ve muafiyetlerin azaltılması ile sağlanacak olan yeni vergi gelirleri hedefini 1.2 trilyon dolara indirdi.

Obama daha önceki teklifinde bu tutarın 1.4 trilyon dolar olmasında ısrar ediyordu. Buna karşılık Boehner, Pazar günü Obama'ya ilettiği teklifte yeni vergi gelirlerinin 1 trilyon dolarda kalması istiyor.

Siyasi açıdan son derece nazik bir konu olan borç tavanı konusunda ise taraflar arasında derin görüş ayrılığı bulunuyor.

Boehner merkezi yönetimin borçlanarak sağlayabildiği paranın sınırını belirleyen borç tavanının bir yıl süreyle yükseltilmesini ve bunun harcama kesintilerine bağlı olmasını istiyor.

Obama'nın borçlanma tavanında istediği iki yıllık artış, konuyu Beyaz Saray'dan taviz almak için kullanan Cumhuriyetçiler tarafından kolay kolay kabul edilecek gibi gözükmüyor.

Reuters'e bilgi veren kaynak dünkü teklifin Beyaz Saray'ın nihai teklifi olmadığına dikkat çekti.

Boehner'in sözcüsünün açıklamaları da tarafların ilerleme kaydedildiğine işaret etti.

Sayfa Yükleniyor...