Maliye Bakanı Naci Ağbal NTV'de soruları yanıtladı

Maliye Bakanı Ağbal, NTV yayınında kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasında gelinen son durumu anlattı ve 21 Mart'ı işaret etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal NTV'de soruları yanıtladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Kamunun bina kiralarında ocak ayındaki artışın sorulması üzerine Ağbal, söz konusu artışın büyük ölçüde Yurt-Kur'un bina kiralamalarından kaynaklandığını söyledi.

Kira beyannamelerine ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, 2011 yılında kira gelirinden beyanname veren mükellef sayısı 837 bin civarındayken, 2015'te 1 milyon 389 bine yükseldiğini, yaklaşık 500 bine yakın mükellefin ilk defa kira geliri elde edip beyanname verdiğini belirtti.

Geçen yıl bu kapsamda 27,2 milyar lira kira gelirinin beyan edildiğini dile getiren Maliye Bakanı Ağbal, bunun üzerinden 3,9 milyar lira gelir vergisi hesapladıklarını kaydetti.

TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI

Hazineye ait tarım arazilerinin satışına dönük bir soru üzerine Ağbal, bu kapsamda geçen yıl nisan ayına kadar süre verildiğini ve 255 bin mükellefin müracaat ettiğini hatırlattı.

Tarım arazilerinin satış şekli ve ödeme imkanlarına yönelik bilgiler veren Ağbal, hiç parası olmayan çiftçilere yönelik 6 yılda 12 taksitle faizsiz ödeme imkanı getirdiklerini anlattı. Süreyi kaçıran vatandaşlara yönelik de bir çalışma yapıldığını bildiren Ağbal, şunları kaydetti:

"Bize vatandaşlar diyorlar ki 'Süreyi kaçırdık, haberimiz olmadı, keşke bizim haberimiz olsaydı da bundan yararlanabilseydik.' Bakanlık olarak bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz, inşallah yakın bir zamanda yaklaşık 150 bin civarında müracaat olacağını tahmin ediyoruz. İstiyoruz ki bütün köylerimizdeki vatandaşlar bu arazileri alıp kullanabilsinler. İnşallah yeni bir başvuru süresi imkanı getireceğiz. Yaklaşık 400-500 bin mükellefimiz bundan yararlanır. Nisan ayı içerisinde de inşallah satış işlemlerine başlarız."

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ

Asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenip etkilenmeyeceğine yönelik soru üzerine Ağbal, 1 Ocak 2016 itibarıyla net asgari ücretin bekar bir çalışan için bin 300 lira, evli 3 çocuklu bir kişi için ise net asgari ücretin bin 384 lira olduğunu hatırlattı. Vergi tarifesinin herkesi ilgilendirdiğine dikkati çeken Ağbal, "Burada tarife ile ilgili bir meseleyi konuşurken, belirli bir gruba, belirli bir kesime dönük konuşmak mümkün değil. Eğer biz tarife yapısında bir değişiklik yapacaksak, sadece 'şu gruptaki mükellefler için yaptık' deme şansımız yok, o değişiklik herkesi ilgilendiriyor. Bizim her zaman için mali disiplin konusunda bir kararlılığımız var, vergi gelirleri konusunda bir hassasiyetimiz var, bu hassasiyetimiz devam ediyor. Vergi konusuyla ilgili bir düzenleme yapmak doğru değil, bunu masaya getirmek yanlış olur" dedi.

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik hazırlıklara ilişkin bilgi veren Ağbal, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, yasal değişiklikle ilgili alternatifler hazırladıklarını ve en yakın zamanda çalışmayı Koordinasyon Kurulu'na getireceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bazı detaylarda ilave çalışma yapma kararı verdiklerini anlatan Ağbal, "Bu konuda 21 Mart'a kadar bir düzenleme yapacağımızı açıkladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Geçiş düzenlemesiyle ilgili çalışma belli bir noktaya geldi" diye konuştu.

Bu kapsamda, ayrıca kamuda yardımcı işlerin tarif edilmesi ve bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması gerektiğine işaret eden Ağbal, kamu kurumlarıyla çalışmaları bitirdiklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile belli bir noktaya geldiklerini ve işçi ve memur konfederasyonlarıyla da konuyu görüşeceklerini bildirdi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik düzenlemenin 21 Mart'a yetişip yetişmeyeceği sorusuna Ağbal, "Şu ana kadar Eylem Planı'nda söylenen her bir eylemle ilgili takvime dikkat ettik. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclise sunulacak" dedi.

Ağbal, Kamu Personel Rejimi'ne ilişkin sorular üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konudaki teknik çalışmasının devam ettiğini dile getirdi. Kamu Yönetimi Reformu ile ele alarak, söz konusu çalışmayı getireceklerini ifade eden Ağbal, "Sosyal taraflarla diyaloğu ve çalışanlarımızı çok önemsiyoruz. Bu çalışmanın hedefinde kamu çalışanlarımız asla olamaz. Bu ülkenin geleceği için önemli bir reform. Bunu sosyal taraflarla birlikte yapacağız. Çalışmanın her aşamasında diyalog ve anlayış birliği içinde olacağız" diye konuştu.

VERGİ AFFI OLACAK MI?

Maliye Bakanı Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çalışma olup olmadığı yönündeki soruya, "Kesinlikle böyle bir çalışmamız yok" yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...