MB 700 milyon doları piyasadan çekecek

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranını yüzde 9.5'e yükseltti. Banka yaklaşık 700 milyon dolar likiditeyi piyasadan çekecek.

MB 700 milyon doları piyasadan çekecek

TCMB, çıkış stratejisi kapsamında piyasadaki döviz likiditesini azaltmak için, yabancı para (YP) yükümlülüklerinde zorunlu karşılık oranını yüzde 9'dan yüzde 9.5'e yükseltti ve bu artışla, piyasadan yaklaşık 700 milyon dolar döviz likiditesi çekilmiş olacağını açıkladı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre Merkez Bankası TL yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranını yüzde 5 olarak bıraktı. Tebliğ, 30 Nisan tarihli zorunlu karşılık cetvelinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Finansbank Ekonomisti İnan Demir, yayınladığı notta, "Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını 2008 yılında 2 puan düşürmüştü şimdi ise 50 baz puanlık ufak bir artış yaparak, çıkış stratejisinin kademeli olacağı yönündeki beklentimizi teyit etti. Diğer bir çıkış stratejisi kapsamında Merkez Bankası geçen hafta repo ihalelerindeki fonlama miktarını azaltarak haftalık repo ihalelerinde oluşacak faizin gösterge olması için zemin hazırlamaya başladı" dedi.

Merkez Bankası 5 Aralık 2008 tarihinde yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranında 2 puan indirim yaparak bankacılık sistemine yaklaşık 2.5 milyar dolar ilave döviz likiditesi sağlamıştı.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci TCMB yabancı para zorunlu karşılık oranını kararını ise bu sabah yayımladığı notta şöyle yorumladı: "Bu kararı çıkış stratejisinin bir ayağı olarak düşünmekte fayda var. TCMB, kriz süresince döviz likiditesini rahatlatmak adına karşılık oranını yüzde 11'den yüzde 9'a düşürmüştü. Ayrıca, geçen haftanın sonuna doğru gündeme gelen sistemdeki döviz likidite fazlası ve bu bağlamda TCMB'den talep edilen döviz alım ihalelerindeki miktarın artırılması taleplerine bu şekilde karşılık verildiğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Döviz alım tutarının artırılmasına ilişkin talepler TCMB'nin şu anki uygulamasının aksi şekilde sistemdeki TL miktarını artıracağından dolayı şüpheyle karşılanmıştı. Bu uygulamanın önümüzdeki dönemde kademeli bir şekilde devam edeceğini ve çıkış stratejisi tamamlanana kadar kriz öncesindeki yüzde 11 seviyesine gelineceği kanaatindeyiz. Bu uygulamanın hem niceliksel etkisi hem de açıklanan çıkış stratejisinin bir parçası olmasından dolayı piyasalarda önemli bir etkisinin olmayacağı kanaatindeyiz."

TCMB 14 Nisan'da açıkladığı çıkış stratejisinde, "Merkez Bankası'nın kriz döneminde sağladığı imkanlar, rehavete yol açmamalı, bankacılık sistemi etkin döviz likiditesi yönetimini sürdürmelidir. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde, küresel piyasalardaki normalleşme belirginleştikçe, döviz likiditesine ilişkin sağlanan imkanların kontrollü ve aşamalı olarak kriz öncesi seviyelere getirilmesi planlanmaktadır" demişti.

Merkez Bankası Perşembe günü bankacılarla yapılan bir toplantıda, piyasada ihtiyacın üzerinde likidite olduğunu ve azaltım sürecinin piyasanın endişelendiği gibi "hızlı" olmayacağını vurgulamıştı. Toplantıda, bazı bankacılar, Merkez Bankası'nın günlük döviz alım ihalelerindeki alım miktarını artırarak, hem TL'nin daha fazla değer kazanmasına engel olunmasını hem de repo ihaleleri yoluyla kısılan TL likiditesinin etkisinin azaltılmasını istediler.

Merkez Bankası mevcut durumda 30 milyon dolar ihalede, 30 milyon dolar da opsiyon olmak üzere döviz alım ihaleleri ile günde en fazla 60 milyon dolarlık alım yapıyor.

Demir, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar gecelik borçlanma faizini Eylül ayından başlayarak toplamda 200 baz puan artırması yönündeki beklentilerini koruduklarını söyledi ancak enflasyonda olabilecek hızlı bir sıçramanın faiz artırımlarının beklenenden önce gelmesine neden olabileceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...