MB rezerv birikimini hızlandıracak

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, rezerv birikimini hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Rezervler 100 milyar dolara çıksa da kur değişmeyebilir" dedi.

MB rezerv birikimini hızlandıracak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.


Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Kur önemli bir değişkendir, bizim "kur önemli değildir" gibi bir söylemimiz yok. Dalgalı kur rejimi altında yapılamayacaklar varsa bunları söylemek istiyoruz, hayal kırıklığı yaratmak istemiyoruz.

TCMB fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla hükümetin istihdam ve büyüme politikalarını da destekler. TL'nin reel olarak değer kazandığını bizim çalışmalarımız da teyit ediyor. Türkiye fiyat istikrarından henüz uzak bir noktadadır. Biz düşen enflasyon ortamındayız henüz kalıcı fiyat istikrarını sağlamış değiliz.

Dalgalı kur rejiminin doğru olduğunu, değişmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Benim tecrübeme göre döviz müdahaleleri volatiliteyi daha fazla artırıyor ve kura etkisi sınırlı kalıyor.

Türkiye'de faizler enflasyon beklentilerine uyumlu, reel olarak da gelişmekte olan ülkelere kıyasla oldukça düşük seviyede.

Biz "rezervlerimizi artırmayacağız" demiyoruz. Zorunlu karşılık oranlarını daha aktif kullanma konusunu değerlendirmekteyiz. İhtiyaç olan likiditeyi sağlamaya devam edeceğiz ancak gecelik borçlanma/borç verme faizlerini 25 baz puan düşürülmesiyle bankaların birbirleriyle işlem yapmasını hedefliyoruz. TCMB'nin rezerv birikimini hızlandırmayı hedefliyoruz. Rezervi 100-120 milyar dolara yükseltsek bile kur ihracatçıların istediği seviyeye gelmeyebilir."

ERDOĞAN'A REZERV YANITI
Yılmaz, ihracatçılarla yaptığı toplantı sonrasında soruları yanıtladı. Yılmaz "Başbakan'ın merkez bankası rezervleri en az 100 milyar dolar olmalı" yorumu hakkında "Merkez Bankası yapılması gereken ne varsa bundan sonra da yapmaya devam edecektir" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...