Mehmet Şimşek: Amerika'yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok altında kaldığına işaret ederek, “Bizim Amerika’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor” dedi.

Mehmet Şimşek: Amerika'yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok altında kaldığını belirtti.

ABD’nin başkenti Washington’da temasları hakkında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şimşek, verimli görüşmeler yaptığını söyledi.

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Hazine Bakanı Jack Lew ile ikili görüşmeler yaptığını aktaran Şimşek, ABD Ticaret Odası, Amerikan Türk İş Konseyi ve Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) yetkilileriyle de bir araya gelme fırsatı bulduğunu belirtti.

Şimşek, şunları kaydetti:

“Büyük bir potansiyel var. Gerçekten her iki ülkenin dış ticaretteki, yatırımlardaki karşılıklı performansları, olması gerekenin belki onda biri bile değildir. Bizim Amerika’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Tabii ki Avrupa bizim çekirdek piyasamız, Ortadoğu, Afrika bizim önemli gelişen pazarlarımız fakat hem Asya’yı hem de Amerika’yı uzun süre bizim iş alemi ihmal etmiş. İş aleminin korkmadan cesaretle hem Asya hem de Amerika kıtasına daha çok odaklanması ve ticaretimizin daha da gelişmesi için pazarlarımızın çeşitlendirilmesi için devlet olarak biz çaba göstermeye, destek vermeye hazırız. Kısa ama verimli bir ziyaret oldu.”

“HER KRİZ BİR FIRSAT BARINDIRIYOR”

“Rusya’nın yaptırımları Türk ekonomisi için büyük bir tehdit mi?” sorusuna Şimşek, şu yanıtı verdi:

“Hayır değil. Baz senaryomuzda Rusya etkisi milli gelire oran olarak son derece sınırlı olacak, muhtemelen yüzde 0,2 civarında bir rakamdan bahsediyoruz. Onun için biz Rusya ile olan sorunu bir fırsata dönüştüreceğiz. Her kriz aynı zamanda bir fırsat barındırıyor. Bu çerçevede pazarlarımızı daha da çeşitlendireceğiz, enerjide dışa bağımlılığı daha da azaltacağız. Her sorunda bir hayır vardır, çözüm vardır diyelim. Rusya etkisinin ben son derece sınırlı olacağı kanısındayım.”

Sayfa Yükleniyor...