Mehmet Şimşek: Türkiye'nin önündeki en büyük risk popülizm

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'nin önündeki en büyük riskin popülizm olduğunu düşünüyorum" dedi.

Mehmet Şimşek: Türkiye'nin önündeki en büyük risk popülizm

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası meclis toplantısında konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK RİSK...''

Bakan Şimşek, Türkiye'nin önünde önemli bir riskin olduğuna dikkati çekerek, "80'li yıllarda siyasi istikrar ve güçlü bir hükümet vardı, sonuna doğru popülizm başladı ve 90'lı yıllarda da zirveyi buldu. Dünya normal seyrinde giderken, gelişip kalkınırken, 1994, 99 ve 2001'i yaşadık. Allah o günleri tekrar göstermesin. Fakat ben Türkiye'nin önündeki en büyük riskin popülizm olduğunu düşünüyorum. Çünkü 'kim ne verirse beş daha fazla veririm'den iki anahtarına kadar birçok söylem tarihimize damga vurdu" dedi.

Popülizmin, olmayan kaynağı dağıtmak olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bu durum bütçe açıklarını, borç yükünü, enflasyonu, cari açığı artırıyor, kaynak kullanımını olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik finansmanı olumsuz etkileyip dolayısıyla dönemsel krizleri beraberinde getiriyor. Türkiye'de bunlar 70'de de yaşandı, 90'da da" dedi.

"ASGARİ ÜCRET BİN 500 OLSA..."

Mehmet Şimşek, geçmişte olduğu gibi bugünlerde de popülist söylemlerin gündeme geldiğini belirterek, "Bugünkü popülist söyleme en önemli örnek, asgari ücret. A partisi bin 400, B partisi bin 500, C partisi bin 700, D partisi ise 5 bin diyor. Asgari ücret bin 500 lira olsa işverene maliyeti 2 bin 130 liraya kadar çıkıyor. İş adamlarına soruyorum; emek yoğun, katma değeri düşük üretim yapıyorsanız maliyetler bir anda bu kadar artarsa nasıl başa çıkabilirsiniz? Benim sorum bu. Yoksa benim işçimle, işverenle veya muhalefetle en ufak sıkıntım olmaz. Muhalefetle birlikte bu ülkeyi inşa etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...