Merkez Bankası açıklaması sonrası ateşi düşen dolar, yeni bir rekora ulaştı

Merkez Bankası'ndan erken faiz indirimi beklentisi ve dolardaki küresel değer kazancıyla dolar/TL 2,4472'ye kadar yükselerek yeni zirveyi gördü. Bankadan yapılan açıklama sonrası kur 2,43'ün altına kadar inmişti.

Merkez Bankası açıklaması sonrası ateşi düşen dolar, yeni bir rekora ulaştı

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve dolardaki küresel değer kazancı ile dolar/TL, 2,4470'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi görmüştü. 

Akşam saatlerinde Merkez Bankası'ndan gelen açıklamadan sonra dolar bir miktar gevşese de günü yükselişle (dolar/TL, 2,4472) tamamladı.

Bankacılar, TL'deki değer kaybının Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamalarının ardından hız kazandığını söylediler. Zeybekci, kurdaki yükselişin Türkiye'de faiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI, KUR İNDİ

Merkez Bankası'ndan (MB) saat 16.30 sıralarında açıklama geldi.

MB, "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB'nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir" açıklamasında bulundu. Açıklama sonrası kur 2,43'ün altına kadar indi.

NEDEN TL DAHA ÇOK DEĞER KAYBETTİ?

Bankacılar, son günlerde TL'nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybetmesinin nedeninin siyasilerin talepleri ardından TCMB'nin erken bir faiz indirimi yönündeki istekliliği olduğunu belirtiyorlar.

Ekonomistler ise enflasyonda beklenen düşüşün faiz indirimlerini meşrulaştırdığını ancak hükümetten gelen açıklamaların Merkez Bankası'nın kredibilitesine zarar verdiğini, TCMB'nin kararları ekonomik nedenlerle alınmış olsa bile artık dışarıdan böyle görünmediğini belirtiyorlar.

TCMB'nin 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak ayı enflasyon verisi ardından acil bir toplantı düzenleyerek politika faizinde en az 50 baz puan indirime gideceği öngörülüyor.

DOLAR 2,50 TL'Yİ GÖRECEK Mİ?

Sayfa Yükleniyor...