Merkez Bankası faize dokunmadı

Yılın son toplantısını yapan Merkez Bankası politika faizini ve faiz koridorunu sabit bıraktı.

Merkez Bankası faize dokunmadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de tuttu. Banka faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te, üst bandı da yüzde 8,50'de bıraktı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faizi artırmasını bekliyordu. 

KASIMDA FAİZ ARTIRMIŞTI

Merkez Bankası kasımda politika faizini yarım puanlık artışla yüzde 8'e çıkarmıştı. Banka böylece Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz gitmişti. Faiz koridorunun üst bandında da çeyrek puanlık artış olmuştu.

"SON ÇEYREKTE KISMİ TOPARLANMA İŞARETİ"

Merkez Bankası'ndan karara ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"KUR VE PETROL ENFLASYONDA RİSK OLUŞTURUYOR"

Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

Merkez Bankası faize dokunmadı - 1

ABD Merkez Bankası (Fed) geçen hafta gösterge faiz oranını çeyrek puan artırmıştı. Fed faizi yüzde 0,50-0,75 aralığına çıkarmıştı.

Sayfa Yükleniyor...