Merkez Bankası Türk Lirası karşılığı altın alımına başlıyor

Merkez Bankası, altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması için Türk Lirası karşılığında altın alımına başlayacak.

Merkez Bankası Türk Lirası karşılığı altın alımına başlıyor

Piyasalarda yaşanan hareketlilik sonrasında Merkez Bankası'ndan yeni bir hamle geldi.

Banka Türk Lirası karşılığında altın alımına başlama kararı aldı.

Merkez Bankası'nın "2017 Para ve Kur Politikası" metninde, "Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk lirası karşılığında bankalardan, yurtiçi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır" ifadesine yer verildi.

MERKEZ'İN YOL HARİTASI

Metinde şu açıklamalar yer aldı: 

"Sadeleşme sürecinde, Merkez Bankası temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olması hedeflenmektedir.

Gerek duyulmayan günlerde ihale açılmayabileceği gibi, koşulların gerektirmesi durumunda, vadesi 91 günü aşmayacak şekilde geleneksel yöntemle repo ihaleleri açılabilecek, gerekli görülmesi durumunda TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek.

Gerekli görülmesi halinde geleneksel ihale yöntemi ile bir hafta vadeli "Gün İçi Repo İhalesi" açılabilecek.

2016 yılı için nominal 14 milyar TL olarak belirlenen açık piyasa işlemleri portföy büyüklüğünün ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2017 yılında 15 milyar TL olarak belirlenmesi planlanıyor.

Söz konusu kıymetler uygun görülen aylarda, ilgili ayın ilk iş günü saat 1000'da ilan edilecek olan DİBS veya kira sertifikaları ile yenilenecek. Her bir ihale tutarı nominal en fazla 150 milyon TL olacak."

ALTINA DÖNÜŞ VAR MI?

Sayfa Yükleniyor...