Merkez Bankası'ndan yeni adım

Merkez Bankası, dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi yüzde 0.23'ten yüzde 0.24'e yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yeni adım

Merkez Bankası dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.23'ten yüzde 0.24'e yükseltti.

Merkez Bankası uygulanacak faiz oranının değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleyerek her gün 09.30'da Reuters'ın sayfasında ilan ediyor.

Mayıs ayından itibaren başlayan uygulamada faiz oranı ilk olarak yüzde 0.12 olarak belirlenmişti.

Merkez Bankası (TCMB) bugünden itibaren başladığı teminat döviz depo işlemlerinde 1 ay vadeli teminat döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 0.35 euro için yüzde 0.03 olarak ilan etti.

Bankalar, TCMB nezdindeki Türk Lirası ve döviz piyasaları işlemlerinde teminat olarak kullanılmak üzere toplam 3 milyar dolar ve 900 milyon euro limit içerisinden kendilerine tahsis edilen limitler dahilinde getirecekleri 1 ay vadeli teminat döviz depoları karşılığında, Reuters CBTJ sayfasında ilan edilen oranlardan faiz geliri elde ediyorlar.

Merkez Bankası, küresel para politikalarının normalleşme sürecinde, bankaların Türk Lirası ve döviz likidite yönetimlerini desteklemeye yönelik araçlarını gözden geçirerek TCMB nezdindeki TL ve döviz likiditesi erişimine yönelik teminat koşullarını sadeleştirdi.

Türk lirası likidite imkanları için döviz depolarının teminat olarak kullanılabilmesi imkanını getiren TCMB, bankaların Merkez Bankası'na teminat olarak getirebilecekleri döviz depo tutarına üst sınır belirlenmesine, belirlenecek sınırın banka bazında tahsis edilmesine ve değişikliğin bugünden itibaren geçerli olmasına karar vermişti. 

Sayfa Yükleniyor...