Merkez'den piyasaya 11 milyar TL

Merkez Bankası, TL vadeli ve vadesiz mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını düşürdü. MB bu sayede piyasaya yaklaşık 11 milyar Türk Lirası likidite sağlayacak.

Merkez'den piyasaya 11 milyar TL

Türk Lirası'nın güçlendirilmesi için dün bir eylem planı açıklayan Merkez Bankası önlemlerden birini devreye soktu.

Merkez Bankası, vadesiz ve 1 aya kadar vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını yüzde 16'dan yüzde 11'e, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda yüzde 12,5'ten yüzde 11'e ve 6 aya kadar vadeli mevduatlarda da yüzde 9'dan yüzde 8'e indirdi. TL zorunlu karşılığın yüzde 40'ına kadar olan kısmı döviz cinsinden tutulabilecek.

Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarının azaltılmasıyla piyasaya yaklaşık 11 milyar Türk lirası likiditenin kalıcı olarak sağlanmış olacağını ve yüzde 12,6 olan ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranının yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Düzenleme 28 Ekim tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli, 11 Kasım itibariyle tesis edilecek.

TL zorunlu karşılığın yüzde 40'ına kadar olan kısmı döviz cinsinden tutulabilmesi imkanının bankalarca tamamen kullanılması halinde döviz rezervlerinin 4.7 milyar dolar artması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın son kararları bankacılık sektörünü rahatlatmaya yönelik. Son hamlelerle sektöre 11 milyar TL'lik likidite sağlanmış olacak.

BORSAYA DOPİNG, FAİZ DÜŞTÜ
Merkez Bankası'nın TL cinsi zorunlu karşılık oranlarında bazı vadelerde yaptığı indirimin ardından İMKB-100'de yükseliş hızlandı. Açıklama özellikle bankacılık endeksinde doping etkisi yarattı.

Türk Lirası cinsi zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekilmesinin ardından gösterge tahvilde bileşik faiz 14 baz puan düşüşle yüzde 9.71 bileşik seviyesine kadar geriledi.

Sayfa Yükleniyor...