Nabucco projesi iptal oldu

Türkiye'nin en büyük enerji projelerinden Nabucco gündemden düştü. Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak proje için Trans-Adriyatik Boru hattı tercih edildi.

Nabucco projesi iptal oldu

Azerbaycan doğal gazı Avrupa'ya "Trans Adriatik Boru Hattı" projesiyle taşınacak.

Azeri doğal gazının Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaştırılmasını öngören projenin ilk imzaları Yunanistan'ın başkenti Atina'da atıldı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanni Stornaras, projenin krizdeki Yunan ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. Stornaras, "Bu anlaşma ülkemizde yeni iş kapıları açacak. Yunanistan bölgede bir enerji kavşağı haline gelecek" dedi.

Proje çerçevesinde "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı" ile Türkiye'nin batı sınırına taşınacak olan gaz, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşacak.

2019'ta tamamlanacak projeyle Türkiye'ye yılda 6 milyar metreküp, Avrupa'ya ise 10 milyar mertreküp doğalgaz sağlanacak.

"Trans Adriyatik Boru Hattının" seçilmesiyle, BOTAŞ'ın da ortak olduğu ve Türkiye'nin son dönemdeki en büyük enerji projesi olarak tanımlanan Nabucco gündemden düştü.

Nabucco'nun Avusturyalı ortağı "yarışı kaybettik" açıklamasında bulundu. Nabucco projesi, Azeri gazının Türkiye, Bulgaristan ve Romanya üzerinen Orta Avrupa'ya taşınmasını öngörüyordu.

Ancak Azeri doğalgazını çıkaran İngiliz BP, Norveçli Statoil ve Azeri Socar şirketleri Yunanistan ve İtalya'daki yüksek doğalgaz fiyatlarını göz önünde bulundurarak tercihlerini bu yönde kullandı. Nabucco'nun yüksek maliyetinin de kararda etkili olduğu vurgulanıyor.

Sayfa Yükleniyor...