Nabucco'da ihale süreci için kazma vuruldu!

Nabucco konsorsiyumu, Avrupa Birliği'nin desteklediği doğalgaz boru hattının inşası için 3.5 milyar Euro'luk bir ihale sürecini başlattı.

Nabucco'da ihale süreci için kazma vuruldu!

Öngörülen toplam maliyeti 7.9 milyar Euro olan ancak hayata geçmesinde gecikmeler yaşanan projenin sorunsuz gerçekleşeceğinden duyulan kaygıların, bu adımla bir ölçüde yatışabileceği belirtiliyor.

Hazar bölgesinden Avrupa'ya yılda 31 milyar metreküpe kadar gaz taşıyacak olan boru hattının Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçerek Avusturya'ya ulaşması ve Avrupa ülkelerinin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltması hedefleniyor.

Boru ve valf sağlamayla ilgilenen şirketlerin ön ihaleye 17 Mayıs tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. İkinci aşamaya, bu listeden seçilen şirketler katılacak ve sözleşmeler yıl sonundan önce kesinleşecek.

Konsorsiyumun yöneticisi Reinhard Mitschek 23 Nisan günü yaptığı açıklamada, "Bu gelişme, 2011 yılı sonunda inşaata başlanması yönünde önemli bir adımdır" dedi.

Analistler, Nabucco ve benzeri doğalgaz boru hattı projelerinin artık, gaz arzı fazlası olacağı sanılan dönemlerde olduğu kadar ekonomik olarak çekici bulunmadığını belirtiyorlar.

Konsorsiyum ise hattan talebin yüksek olacağını ve projenin Avrupa'nın gaz kaynaklarını çeşitlendirmek açısından tutarlı olduğunu savunuyor.

Nabucco'ya en büyük rekabet, Rusya doğalgaz kurumu Gazprom'un desteklediği Güney Akım projesinden geliyor.

Sayfa Yükleniyor...