'Nükleer santral 30-40 yıl önce kurulsaydı...'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız nükleer santrallerin ekonomiye getireceği maliyet avantajına Güney Kore deneyimini örnek gösterdi.

'Nükleer santral 30-40 yıl önce kurulsaydı...'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Nükleer güç santralleri, keşke 30-40 yıl önce kurulsaydı. Bırakın enerji fiyatlarını, sanayinin durumu şu anki durumun belki 2-3 katı olurdu'' dedi.

Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerinde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Enerji sektörünün kendine has bir mantelitesi, gizemi bulunduğunu belirten Yıldız, iyi niyetle de olsa bazı bilgi kirliliği gördüğünü söyledi. Yıldız, ''(Rusya'ya para ödendi mi ödenmedi mi?) Rusya'ya para ödeniyor. Bunlar bizim sitelerimizde yer alıyor. Buna bir gizem kazandırmaya çalışmak, bizim asli işlerimizi sıkıntıya uğratmayacaktır'' dedi.

Madenlerin sadece bulunduğu yerde çıkartıldığını, 3 metre öteye dahi taşımaya imkanın bulunmadığını belirten Yıldız, madenlerin bazen ormanın, bazen asfaltın, bazen şehrin altında olduğunu söyledi. Yıldız, burada, ülke adına ve yararına tercihte bulunmak gerektiğini belirterek, ''Eğer toprağın üstü altından daha değerliyse, -illa meta, para değeri olarak söylemiyorum- bazen öyle yeşil vardır ki toprağın altından daha değerlidir. Eğer toprağın altı, üstünden daha değerliyse bu sefer ona tabi olmak zorundayız. Üç medeniyet geçmiş ülkede yaşıyoruz. SİT alanları, tarihi ve kültür varlıkları, yeşil, turizm ve tarım alanları bu ülkenin zenginliği de tabii kaynakları zenginliği değil mi? O da zenginliği. Buna karar verirken, ülke adına en fazla getirisi olan bir yapıyı kurgulamamız lazım'' diye konuştu.

OCAKTAKİ PATATES
Yıldız, dinlediği bazı konuşmalarda, ülkede zeytin ağacı kalmamış gibi bir izlenim yaratıldığını belirterek, iktidarları döneminde zeytin ağacı sayısını 90 milyon adetten 160 milyon adete çıkardıklarını bildirdi. Yıldız, ''Maden adına bunların hepsini feda ettikleri'' gibi algının doğru olmadığını dile getirdi.

Japonya, Güney Kore gibi dünyada enerji kalemlerinin yüzde 100'ünü ithal eden ülkelerin bulunduğuna işaret eden Yıldız, ''Bu kaynakların yüzde 100'ünü ithal ederler ama ithalata bağımlılıkları yüzde 100 değildir, kendi ülke şartlarında dışa bağımlılıkları yüzde 100 değildir'' dedi.

Doğalgazın, Türkiye açısından çok avantajlı bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Yıldız, bir tenceredeki patatesin pişmesi için doğalgaz ile harcanacak paranın 100 lira, LPG tüpünde ise 623 lira olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, HES'in tartışmasız çok güzel kaynak olduğunu dile getirerek, ''Ama yapımı, doğalgazdan daha zordur. 'Daha zor' diye Atatürk ve Keban Barajı'nı yapmasa mıydık?'' diye sordu.

Doğalgaza 29 ayda yüzde 39 zam geldiğini anımsatan Yıldız, tüketiciye yüzde 39 yansımamasının nedeninin, su kaynakları olduğunu ifade etti.

Ham petrolün varil fiyatının 106,5 dolar olduğuna işaret eden Yıldız, ''Bu fakir ülkedir, GSYİH'sı yüksektir veya düşüktür'' diye farklı fiyat uygulanmadığını anlattı. Yıldız, OPEC, OECD ülkeleri arasında petrol fiyatlarının, hemen hemen aynı olduğunu vurgulayarak, ''Bugün her ülke kendi kaynaklarına göre dizaynını yeniden yapmak zorundadır. Japonya'da 53 tane nükleer güç santrali vardır, Fukuşima'dan sonra bir miktarını geçici olarak indirdi, bugün 600 dolara yakın fiyattan doğalgaz alarak bedelini ödedi. Her yaptığınız işin bedeli vardır. Doğalgazın yatırım maliyetleri ve süresi düşüktür, ama işletme maliyetleri yüksektir'' diye konuştu.

''46 BAŞVURU, 46 İTİRAZ VAR''
Bakan Yıldız, Türkiye'nin, denize 8 bin 484 kilometre kıyısının bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''46 tane enerji yatırım başvurusu, 46 tane tepki, itiraz var. O zaman burada bir yanlış var. Kalkınmaya itiraz etmenin, o enerji kaynağına itiraz etmekten daha farklı olduğunu bilmemiz lazım. Aynen nükleer güç santrallerinde yaşı dolmuş santralleri kapatmanın, nükleer güç santrallerinden vazgeçmek anlamına gelmediği gibi. İsviçre ve Almanya, 2021, 2031'de nükleer santralini kapatacaklarını söyledi. Çünkü, bunlar yaşını dolduruyor. Dünyada, yaşını dolduran 26 tane nükleer santralin hemen kapatılması lazım. Bugün 145 milyar kilovat saatlik su kaynaklarıyla ilgili rezervlerimiz var. Kaynağı olmayan o kadar çok ülke var ki, canları gidiyor. Suyu yok, suyu var eğim yok.''

'AYNI HATAYI YAPMAYALIM'
''Nükleer güç santralleri keşke 30-40 yıl önce kurulsaydı'' diyen Yıldız, ''Bırakın enerji fiyatlarını, sanayinin durumu şu anki durumun belki 2-3 katı olurdu. Türkiye'nin GSYİH ve kişi başına düşen milli gelir 1971-1972 yılında Güney Kore ile aynıydı. Ama onlar şu anda bizim 2,5 katımız. Nükleer güç santralleriyle ilgili anlaşma yaptıklarında iğneden ipliğe yüzde 100 ithal eden bir yapı kurmuşlar ama şu anda yüzde 100'ünü kendileri yapıyor. Nesillerimize, çocuklarımıza aynı hatayı yaptırmayalım'' diye konuştu.

Yıldız, nükleer güç santrallerine elektrik üretimi açısından bakılmaması ve sanayileşmenin önemli bir kalemi olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''(Kıbrıs'ta biz inadına bir arama mı yapacağız?) deniliyor. Bizim o kadar paramız yok, inadına arama yapacak kadar paramız yok. Ne siyasi çıkış adına ne.... Biz, sismik aramalar teyit etmeden ve onlarla alakalı verileri kullanmadan herhangi bir yerde sondaj yapamayız. Bir denizdeki sondajın maliyeti 200 milyon dolar. O yüzden önümüzdeki hafta Shell ile yapacağımız anlaşma inat uğruna değil, teknik bir arayış uğrunadır. Eğer petrol ve doğalgaz varsa biz bunu inşallah mutlaka bulacağız.

Bütün enerji kaynaklarını ham petrolle karşılayabilir olsak, 110 milyon ton petrol alarak enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Biz bütün ihtiyacımızı odundan karşılıyor olsak, 330 milyon ton odunla ancak işlerimizi görebiliyoruz. Arabaya benzin yerine odun koyabilsek... Sırf birimi tarif etmek için söylüyorum, 15 milyon araç var. Biz bu konforumuzdan taviz verebilir miyiz? O yüzden bizim doğalgaz ve petrol ile alakalı ithal kaynaklarını... Mademki vazgeçemiyoruz, onları yerli kaynaklar haline getirme ile ilgili çalışmalarımızı artırmamız lazım.''

Bir nükleer santralden elde edilecek enerjinin, ancak 10 bin direklik rüzgar enerjisinden elde edilebildiğini ifade eden Yıldız, ''Biz buna rağmen stratejinin başına yenilenebilir enerji kaynaklarını koyduk'' dedi. Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızının, yenilenebilir enerji kaynaklarından fazla olduğunu kaydederek, ülkedeki tasarruf miktarının büyüme hızına yetişmediğini söyledi.

''SURİYEYE VERİLEN ELEKTRİK'
Bakan Yıldız, Suriye ile ilgili olarak ''elektrik kesilme'' lafını kendisinin kullanmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Basın mensubu arkadaşlara, 'elektrik kesilme lafını siz mi kullandınız yoksa ben mi kullandım?' diye sordum. Onlar da 'biz kullandık' dediler. Türk Bayrağı yakılmıştı ve ben de ertesi gün, 'bugün itibariyle elektrik vermeye devam ediyoruz. Bu insani bir durum. Orada yanlış yapan halk değil, irade. Bizi bu konuyla ilgili gözden geçirmeye zorlamasınlar' dedim. Ertesi gün baktım, günde iki defa karşılaştığım arkadaş, 'elektrikler kesilecek' diye yazdı. Çağırdım, 'ben sana böyle mi söyledim, sen mi sordun' dedim o da 'ben sordum' dedi. Bunları ayıklamamız lazım.''

Taner Yıldız, ''Türkiye, cumartesi günü tatil yapmakla, hak etmediği bir refahı satın almıştır'' sözleri üzerine, ''Cumartesi günü mesai mi koymak istiyorsunuz?'' diye sorulduğunu kaydetti. Kendisinin öyle bir şey söylemediğini kaydeden Yıldız, ''Biz söyleyebilen, anlatabilen kişileriz. Bizim, doğrularımızı başkalarının cümlelerin yamultulmasına ihtiyacımızın olmaması lazım'' dedi.

Bakan Yıldız, özelleştirmelerin televizyonlarda herkesin gözü önünde yapıldığını belirterek, ''Kamu, 'verdiğin fiyat Avrupa'nın da üzerinde' diyebilir mi? Kamu, 100 liralık teklifi 80 liraya indir diyebilir mi? Böyle bir şey diyemez. Şirket, teklifin edinimlerini yerine getirememiş. Böyle bir durumda kamu teminatını irat kaydediyor. Aradaki farka bakamaz, duygusal davranamaz. Bunun disiplini, kuralı var. Biz doğru yapmak zorundayız'' diye konuştu.

Verilen bir önergeyle, bakanlık bütçesine, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü için 58 milyon 165 bin TL Hazine yardımı ödeneği konuldu.

Komisyonda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kurumların 2012 yılı bütçeleri kabul edildi.

Sayfa Yükleniyor...