Otomotivciler ÖTV'de "geçiş süreci" istiyor

ODD Genel Koordinatörü Erce, "Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; buna bir geçiş süreci konulması" dedi.

Otomotivciler ÖTV'de "geçiş süreci" istiyor

Motorlu taşıtların ÖTV oranlarının, sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, taşıtlarda ÖTV'ye yönelik yapılan değişiklik hakkında konuştu.

Otomotiv sektörünün, iç tüketime, büyümeye ve ihracata önemli katkılar sağladığını vurgulayan Erce, şöyle devam etti:

"Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; Maliye Bakanı'mız ve Gelir İdaresindeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması. Çünkü otomotiv sektöründeki süreçlere baktığınız zaman, planlama süreçlerinin oldukça uzun vadeli olduğunu görüyoruz. Gerek araç gerekse parça ithalatında üretici firmalar için 3 ila 5 aylık süreler söz konusu. Dolayısıyla planlamalar çok uzun vadeli, bunlara da dikkat ederek geçiş süreçlerinin hassasiyetle belirlenmesi gerekiyor. Yoksa gerek ithalatçıların gerek üreticilerin bu belirsizlik içerisinde mağduriyeti söz konusu olabilir."

"MART-NİSAN SİPARİŞLERİ ŞİMDİDEN VERİLİYOR"

Erce, sektördeki planlama süreçlerinin 3 ila 5 ay olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda gerek parça siparişleri gerekse araç siparişleri önümüzdeki senenin şubatı, martı, nisanı için veriliyor ve bugünkü konjonktür, vergi yapısı dikkate alınarak bunlar veriliyor. Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyorlar. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağdur olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır."

Sayfa Yükleniyor...