Rekor onun!

Beş yıldır yapımı devam eden ve 818 metre yükseklikle dünyanın en büyük gökdeleni olan 'Burj Dubai' zirveye ulaştı.

Rekor onun!

417 bin 240 metrekarelik alana sahip 162 katlı Burj Dubai; 35 bin kişiyi barındırabilecek.


İnşaatında 8 bin işçi çalıştığı gökdelenin dışı alüminyum ve camdan oluşuyor. Binada kullanılan alüminyumun ağırlığının iki katlı Airbus A380 jet yolcu uçağından beş kat daha fazla. Binadaki 103 bin metrekare kadar olan cam paneller ise 14 futbol sahasını kaplayacak büyüklükte.

Toplam 1 milyar dolara mal olan gökdelenin içinde 300 bin metrekarelik ‘Dubai Alışveriş Merkezi’ bulunuyor. Gökdelende ayrıca 160 odalı, restoranları, Spa’sı, özel spor klubü olan bir otel bulunuyor.

9-16 arasındaki katlar ‘residence’ olarak düşünüldü. Bu daireler metrekaresi 40 bin euro’dan satışa çıkarıldı. Gökdelende ayrıca 4 adet havuz, çok sayıda kütüphane ve 5 bin tane de büro mevcut.

İnşaatta; Araptec İnşaat, Güney Kore’nin Samsung ve Belçika’nın Besix şirketleri görev aldı. Burj Dubai’nin yapılmasının ardından, 35 yıldır dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanını taşıyan ABD’nin Chicago kentindeki 527 metrelik “Sears Tower” da ikinci sıraya düştü. Üçüncülükte ise Tayvan’daki Taipei 101 kulesi bulunuyor. Paris’deki Eiffel Kulesi ise 324 metre yükseklikte dünyanın altıncı büyük kulesi.

Gelecek sene yapımına başlanacak olan Mile-High Kulesi bin 600 metre, birkaç sene sonra yapımına başlanacak olan M.O.T.H.E.R. kulesi ise bin 321 metre olarak öngörülüyor. Tokyo’da 2050'de yapımı tamamlanacağı söylenen “X-Hız 4000" gökdeleninin ise 4 bin metre yüksekliğinde olacağı söyleniyor.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...