Rumların çok riskli kumarı

Rum hükümeti AB'nin kurtarma planıyla, Rusya arasında seçim yapmak zorunda.

Rumların çok riskli kumarı

Kıbrıs Rum Yönetimi ekonomisini kurtarmak için Avrupa Birliği ile Rusya'yı karşı karşıya getirmeye çalışırken, sonuçta kazananı olmayacak çok riskli bir kumar oynuyor.

Rumlar, Yunan tahvillerinden gördüğü zarardan dolayı darmadağın olmuş bankacılık sektörü nedeniyle acilen finans sistemini kurtaracak bir yol bulmak zorundalar.

Rum politikacılar, kendilerini Avrupa'nın vazgeçilmez bir enerji kaynağı konumuna getirmenin yollarını arıyorlar. Ne var ki doğalgazın gelire dönüşmesine daha uzun yıllar var ve 2020'li yıllarda Doğu Akdeniz'in Katar'ı olma hayalleriyle Rumlar bugün kaldıramayacakları kadar büyük risklere girebilirler.

Rum hükümeti önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği'nin hem Rum, hem de Rus tasarruf sahiplerini cezalandıran bir kurtarma planıyla, Rusya ile henüz ne gibi koşullar getireceği belli olmayan bir anlaşma arasında seçim yapmak zorunda.

En kötü ihtimalle, ekonomisinin en büyük gücü olan finans sistemiyle birlikte, en yakın müttefikleriyle olan ilişkilerinin de tahrip olmasına göz yumacak.

London School of Economcis'te Kıbrıs Türk ve Rum ilişkileri konusunda uzman olan James Ker-Lindsay, "Kıbrıs Rum Kesimi konusu her zaman çok karışık olmuştur. Ancak bu durum şimdiye kadar olanların en karmaşığı. Rumların başları dertte. Vermek zorunda olduklarını bildikleri bazı kararları vermekte zorlanıyorlar."

EURO'YU TEHDİT EDEBİLİR
Sorunun etkileri Güney Kıbrıs'ın çok ötesine taşabilir. Kapıları kapalı bankalar ve nakit noktalarında uzayan kuyruklar, Avrupa'nın diğer ülkelerinde bir nakde hücumu tetikleyerek Euro'nun istikrarını tehdit edebilir.

Geçen hafta sonunda Euro Bölgesi maliye bakanlarının mevduat vergisi talep ettikleri haberi duyulur duyulmaz, soruna Rusya'nın ve Rus doğalgaz devi Gazprom'un bir alternatif sunabileceği spekülasyonları başladı.

Gazprom bu söylentileri reddediyor ancak Rusya, Kıbrıs Rum Kesimi'nin doğalgazına erişim sahibi olmayı, Avrupa üzerindeki doğalgaz egemenliğini daha da artırabilmek için isteyecektir.

Rusya ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında stratejik bir işbirliği Batılı ülkelerin adadaki üsleri Suriye'de bir operasyon için kullanmasını güçleştirebilir. Hatta, Suriye'de Beşar Esad iktidarı kaybederse, Rumlar Ruslara Akdeniz'de alternatif liman da sunabilirler.

Rusya eliyle kurtarılma, acil bankacılık krizini çözebilir ancak Kıbrıs bankalarının Rus denetimine girmesi, Rus müşterileri kaçıracaktır. Bu kişilerin paralarını Kıbrıs Rum Kesimi bankalarına taşımalarının temel nedeni, Rusya'daki güvenilmez bankalardan, açgözlü kamu görevlilerinden ve devletin uzun kolundan kurtulmaktı.

İFLASIN NELER DOĞURACAĞI BELLİ DEĞİL
AB'nin, Akdeniz ülkelerini kurtarmaktan usanmış büyük ülkeleri ise Güney Kıbrıs'ta bir çöküşün etkilerini sınırlı tutabileceklerine güvenirlerse, buna göz yumabilirler. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi'nin iflasının EURO BÖLGESİ için ne ölçüde kötü sonuçlar doğuracağı henüz hiç belli değil.

Sayfa Yükleniyor...