Ruslardan Deniz'e 6.5 milyar lira

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Denizbank'ı 6.47 milyar liraya satın aldı. İsim değişikliği olup olmayacağına daha sonra karar verilecek.

Ruslardan Deniz'e 6.5 milyar lira

Dexia Türkiye birimi Denizbank'ın , Rus Sberbank'a satışında 1.33 çarpan değeriyle fiyat 2.82 milyar Euro (6.47 milyar TL) olurken, dördüncü çeyrekte kapanması beklenen işlemde tutarın 3.09 milyar Euroya (7.09 milyar TL) kadar çıkması öngörülüyor.

Denizbank hisselerinin satışıyla; satıcı taraf Dexia, satışın yıl sonunda tamamlanması durumunda bugünkü hesapla yaklaşık 700 milyon Euro zarar öngörürken, alıcı Sberbank ise önümüzdeki döneme ilişkin yeni bir satın almayı gündeminden çıkardı.

Dexia'dan yapılan ve KAP'ta yer alan açıklamada, "Bu satış işlemi Denizbank ile bankanın Türkiye, Avusturya ve Rusya'daki iştiraklerini kapsamaktadır. Görüşmeler sonucu varılan mutabakat çerçevesinde belirlenen satış fiyatı 6.47 milyar TL ve cari kur ile 2.82 milyar Euro olup, hesaplamada Denizbank'ın 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla BDDK standartlarına göre azınlık hakkı tutarı hariç konsolide özkaynağı baz alınmıştır" denildi.

Konuyla ilgili düzenlenen imza töreninde konuşan Sberbank CEO'su Herman Gref, yüzde 99.85 oranında Denizbank hisselerinin satın alınması konusunda anlaşmaya vardıklarını ve kalan hisseleri de yüzde 0.15 oranında olduğunu belirterek, "Kalan hisseler konusunda Türkiye mevzuatına göre hareket edeceğiz.

Kurallara göre çağrı yapmak zorundayız, paydaşlar satarsa biz alacağız. Önümüzdeki dönemde bir ikincil bir halka arz düşünmüyoruz" diye konuştu. Satış fiyatının 6.47 milyar lira olduğunu, bunun da şu andaki kura göre yaklaşık olarak 3.5 milyar dolar ettiğini belirten Gref, bunun Denizbank'ın ilk çeyrek itibariyle özkaynağının 1.33 katına karşılık geldiğini belirtti.

Denizbank 2006'da Dexia'ya yaklaşık 4 çarpan değeriyle satılmıştı. Denizbank'ın borsadaki hisselerinin satın alınması konusunda mevzuata göre hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Gref, bu konuda bütün prosedürleri yerine getireceklerini söyledi.

Denizbank hisselerinin satış fiyatı, 31 Aralık 2011 tarihi ile işlemin tamamlanma tarihi arasında geçecek sürede DenizBank'ın UFRS'ye göre belirlenecek olan net aktif değerindeki değişim dikkate alınarak satış sürecinin sonunda netleşecek. Satış işleminin Avrupa Komisyonu dahil olmak üzere ilgili ülkelerdeki düzenleyici kuruluşların izin ve onaylarının alınmasını takiben 2012'nin son çeyreğinde tamamlanması beklenirken, toplam bedelin 7.09 milyar TL ve cari kur ile 3.09 milyar Euroya kadar çıkması öngörülüyor.

Gref, bu anlaşmadan sonra satın almalar konusunda mutlaka durmaları gerekeceğini ifade ederek, bu dönem içinde başka satın almalar planlamadıklarını da belirtti.

Denizbank ile birlikte yurtdışında büyüme planlarına ilişkin de Gref, varoldukları bütün bölgelerde organik bir şekilde büyümeye devam edeceklerini,

anlaşmanın tamamlanmasını öngördükleri 6 aya kadar Denizbank ekibiyle birlikte bölgedeki stratejileri konusunda çok aktif şekilde çalışacaklarını belirtti.

Gref, Sberbank'ın 2014'e kadar uluslararası pazarlardan net kârının yüzde 5'ini sağlamayı amaçladığını da belirterek "Önümüzdeki 5 yıl için bir plan yapacağız. Denizbank'ın geçtiğimiz beş yıl içindeki büyüme hızını sürdüreceğini umuyorum" dedi.

Gref Denizbank'ın bundan sonraki stratejisine ilişkin olarak ise, Denizbank'ı tüm Türkiye'de göreceklerini, herşeyden önce en fazla kârı elde edebilecekleri bölgelere odaklanacaklarını, Rus şirketlerinin ve Rusya'dan gelen vatandaşların yoğunlukla bulunduğu yerlerde Denizbank'ın yoğun şekilde şubeleşeceğini söyledi.

SATIŞTAN DEXIA'YA 700 MİLYON EURO ZARAR OLABİLİR
Dexia CEO'su Pierre Mariani de satışın yıl sonunda tamamlanması durumunda bugünkü hesapla yaklaşık 700 milyon Euro zarar öngördüklerini belirterek, "Nihai fiyat bu değil, fiyatta ufak tefek oynamalar olacak bu da, anlaşma tamamlandığında belli olacak. Öncelikle bu işlem zorunlu bir satış, bu satışla Dexia'nın Tier 1 sermaye rasyosu yüzde 4-5 arasında bir iyileşme görecek" dedi.

Denizbank'ın ana ortağı Dexia, Avrupa'da derinleşen kriz nedeniyle Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ı Ekim 2011'de satışa çıkarmıştı.

Denizbank'ın yüzde 75'ini temsil eden hisseler 2006 yılında 2.43 milyar dolar karşılığında Dexia S.A./NV'nin doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 100 sahibi bulunduğu Dexia Participation Belgique S.A.'ya devredilmişti.

Mariani, Dexia'nın 90 milyar Euroluk bir garantiye ihtiyacı olduğunu belirterek "Bunu zaten duyurmuştuk. Şu anda bu garantilerin Avrupa Komisyonu'ndan onaylanması sürecindeyiz. Avrupa Komisyonu, bunları bize dilim dilim sunuyor. İlk geçici onayı, 45 milyar avroluk onayı Aralık ayında aldık. Bu arada tekrar koşullar değişti. Piyasada faiz oranları tarafında bir kötüleşme oldu. Denizbank'ın satışı Dexia'nın likidite koşullarını iyileştirecektir." diye konuştu.

RUSYA'NIN EN BÜYÜĞÜ
Toplantıda verilen bilgilere göre, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Rusya'daki bankacılık aktiflerinin yaklaşık yüzde 27'sini elinde bulunduruyor ve 240,000'e yakın kişiye istihdam sağlıyor. Sberbank’ın kurucusu ve ana hissedarı olan Rusya Merkez Bankası, banka hisselerinin yüzde 57.6'sına sahip. Bankanın yaklaşık 19,000 şubesi, Kazakistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da iştirakleri, Hindistan'da bir şubesi ve Almanya ile Çin'de temsilcilikleri bulunuyor. 2012’de Volksbank International'ın satın alınmasıyla birlikte Sberbank, dokuz Orta ve Doğu Avrupa ülkesinde faaliyet gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...