Şahenk: Türkiye krizde paniklemedi

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, Türkiye'nin krizde paniklemediğini belirterek, "Orta vadeli program uygulandığında Türkiye emin adımlarla yürüyecektir" dedi.

Şahenk: Türkiye krizde paniklemedi

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, NTV yayınında IMF-Dünya Bankası Toplantıları'nı ve ekonomik krizi değerlendirdi.

IMF-Dünya Bankası toplantılarının faydalı olduğunu belirten Şahenk şunları söyledi: "Dünyada düşüş bir yerlere geldi, bir taban yapıyor. Toplantılarda bundan sonra yeni döneme ilişkin neler yapılablieceği tartışıldı. Dünyada inanılmaz bir koordinasyon var. Herkes farkında ki, bu bir zincirleme kazanın sonucu.

Türkiye gibi ülkelerin IMF'de karar alma sürecindeki oylama ağırlığı değişecek. IMF'nin kendi yetkileri de genişlemeye başlıyor. Erken uyarı sistemi artık IMF olacak. IMF'nin elindeki silahlar yetersizdi. Şimdi artık problemlere daha erken merhem olabilecek bir esnekliğe kavuşacak. Ben rahatım, öbürleri nasıl yaşarsa yaşasın diye bir dönem artık yok. IMF ve Dünya Bankası'nın toplantılarında bunu açıkça gördük. Türkiye artık hem dış politikası hem de 2001 krizindeki değişimiyle örnek bir ülke oldu. Birçok otorite ve birçok finans kurumunun genel müdürleri Türkiye'ye pozitif bakıyorlar."

Şahenk, dünyadaki finans sektörünün tamamen sağlıklı hale gelmesi için zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa ve ABD gibi yerlerde yardım paketleri devam etmeli. Türkiye'de orta vadeli program sürerse para gelmeye devam eder. Türkiye dünyayla beraber bu krizden çıkacaktır. İşsizliğin maliyeti enflasyondan daha fazla" dedi.

ÖYLE BİR DAYAK YENDİ Kİ HERKES HASSAS DAVRANIYOR
Şahenk, "Öyle bir dayak yendi ki herkes hassas davranıyor. Para var ama herkes yarının garantisi için parayı tutuyor. Mal fiyatlarının bu kadar indiğini hatırlamıyorum. Türkiye'de 2001'de esas krizi bankacılık sektörü yaşadı. Bankalar 'iyidir' dendikten sonra ivme kazanmaya başladı. Dünya bankacılığında denge değişimi olacak. 2010 bankacılık sektöründeki konsolidasyon ve yeni yapılanmayla geçecek. 2010'un ortasından sonra yavaş yavaş büyümeye geçilecek" diye konuştu.

Türkiye'de krizin 2006'nın Haziran'ında başladığını kaydeden Şahenk, "Burada bir sinyal verildi ama hiçbirimiz onu görmedik. 2011 Haziranı'ndan sonra çok daha rahat bir ortam bizi bekliyor. Türkiye krizde paniklemedi, çok güzel yüzüyor. Orta vadeli program uygulandığında da Türkiye emin adımlarla yürüyecektir" dedi.

SİSLİ HAVA GEÇİNCE İNSANLAR YATIRIM YAPACAK
"Türkiye krizdeyken dünya krizde değildi; şu anda herkes krizde. Şu anda herkes kendi evini kurtarmaya bakıyor" diyen Şahenk şunları söyledi: "Türkiye artık küresel ekonominin parçası. Türkiye son 6 yıldaki değişimlerle böyle bir krize göreceli olarak güçlü girdi. Türkiye'nin hem tüketicisi, hem kurumları diğer ülkelere bakılınca çok daha az borçlu. Önemli olan genç nüfusunu geleceğe yönelik iyi hazırlaması. Türkiye 2001'de bankacılık sektöründe değişim yaşadı. Ekonominin daha ileriye gidebilmesi için kurumlarının yeni dünyadaki rekabete daha hazırlıklı olması lazım. Artık bankaların üzerindeki denetimler artacağı için çok daha şeffaf bilançoları getirecek. Türkiye'nin büyüme motoru olan KOBİ'lerin yeni dünyaya çok daha aktif hazırlanması lazım. Yoksa iki gün sonra şu yaşanacak: Kredi isteniyor bankalar niye vermiyor. Bankalar belli bir prosedürde vermek zorunda kalacakları için veremeyecekler. Oturup bunları şimdiden konuşup KOBİ'leri ne bekliyor bunları hazırlamamız lazım. Biraz daha sisli havanın geçtiğini insanlar görecek ve yatırım yapmaya başlayacak."

İKİNCİ MARİNAYI HIRVATİSTAN'DA ALIYORUZ
Doğuş Grubu olarak son 1.5 yıldır aktif risk yönetimiyle bu ortama girdiklerini belirten Şahenk, "Maliyetleri kıstık, nakit akışı fazla olan yatırımlara yöneldik. Turizm ve marinacılık Türkiye'nin ileride çok daha büyüyeceği sektörlerden biri. İkinci marinayı da Hırvatistan'da alıyoruz. İnşaat yapmak için ucuz bir ortamdı, bunu değerlendirdik. Türkiye'den de birçok grup bazı yatırımlar yaptı" dedi.

Sayfa Yükleniyor...