Sanayi dipten kurtulamıyor

Türkiye'nin sanayi üretimi Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 6.3, bir önceki aya göre yüzde 5.7 azaldı.

Sanayi dipten kurtulamıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Ağustos Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 6.3 daraldı. Üretim bir önceki aya göre de yüzde 5.7 oranında azaldı. CNBC-e anketinde üretimin yüzde 5.7 düşmesi bekleniyordu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.6 arttı.

İmalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 7.2, elektrik, gaz ve su sektörü endeksinde yüzde 3.6 azalış gözlendi.

Üretimdeki daralma Şubat ayında yüzde 23.8'le rekor kırmıştı. Sanayi üretimi Mayıs'ta yüzde 17.4, Haziran'da yüzde 9.7, Temmuz'da yüzde 9.2 düşüş göstermişti.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 15,8 ile sermaye malı İmalatında görüldü.

Ara malı imalatı yüzde 7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 5.2, enerji yüzde 5 oranında düşerken, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 11.5 oranında artış kaydetti.

İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş yüzde 37 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Onu yüzde 29.8’lik düşüş ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti. Ağaç ve ağaç mantarı ürünleri (mobilya hariç) imalatında ise yüzde 7.9’luk artış yaşandı.

Sayfa Yükleniyor...