Sanayi üretimi ağustosta beklentinin üzerinde arttı

Türkiye'de sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 9,4 arttı.

Sanayi üretimi ağustosta beklentinin üzerinde arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış gösterdi. Ekonomistler yüzde 0,8 artış öngörüyordu.

ARINDIRILMAMIŞ SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ YÜZDE 2,8 ARTTI

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 127,9 değerine yükseldi. 

Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı. Ağustosta 127,9 hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 124,5 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ağustosta bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,8, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,8 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 32,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Sanayi üretimi ağustosta beklentinin üzerinde arttı - 1

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 38,9 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bunu yüzde 29 ile mobilya imalatı, yüzde 25 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti. 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 6,4 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 3,1 ile içeceklerin imalatı ve yüzde 2,2 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı izledi.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda 2015'in aynı ayına göre yüzde 8,4 azalmıştı. Temmuz ayında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya kıyasla yüzde 7'lik azalış kaydedilmişti.

Sayfa Yükleniyor...