Sanayi üretiminde sürpriz

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Ağustos'ta yüzde 7,2 artışla 19 ayın zirvesinde gerçekleşti.

Sanayi üretiminde sürpriz

Sanayi üretimi Ağustos ayında sürpriz artış gerçekleştirdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 7,2 arttı. CNBC-e anketinde üretimin yüzde 1,4 artması bekleniyordu.

19 AYIN ZİRVESİ

Sanayi üretimi Ocak 2014'teki yüzde 7,6'lık artıştan sonra en yüksek artışı gerçekleştirdi.

İMALAT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 8,7'LİK ARTIŞ

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttı.

Buna göre, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,0, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,2 arttı.

EN YÜKSEK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİM MALINDA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 11,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış yüzde 30,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. İmalat sanayiinde en yüksek düşüş ise yüzde 12,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...