Sel mağdurlarına ev

Sele maruz kalmış bölgelerde yaşayan vatandaşlar, kısa vadede prefabrikelerde barındırılacaklar, daha sonra ise yapılacak kalıcı konutlara geçecekler.

Sel mağdurlarına ev

Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, 8 Eylül 2009 günü yaşanan sel felaketine ilişkin hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, hazırlanacak hasar cetvellerinin mahalle ve köylerde ilan edildikten sonra kesinlik kazanacağını belirtti. Kesinleşecek hasar tespitlerinin de İstanbul Valiliği İl Hasar Tespit Komisyonuna sunulacağını kaydeden Ayhan, bu çalışmaların Ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti.

Sel felaketinin meydana geldiği gün yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Ayhan, aynı gün 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini, kayıp 4 kişiden 3'ünün daha sonra cesedinin bulunduğunu hatırlatarak, 8 yaşındaki Ceyda Gider'in ise halen bulunamadığını kaydetti. Sel sırasında 43 sığır, 560 koyun, 23 at ile 214 arı kovanının telef olduğunu bildiren Ayhan, 18 atın da halen kayıp olduğunu belirtti.

Yüksel Ayhan, 1080 dekar tarım arazisinin zarar gördüğünü, yaklaşık 10 bin dekar tarım arazisi ile çok sayıda hayvanın da yağışlardan oluşan sel sularından etkilendiğinin tahmin edildiğini kaydederek, selden mağdur olan vatandaşların evleri, iş yerleri ve hayvan leşlerinin toplandığı bölgelerdeki ilaçlama çalışmalarının, gelen ihbarlar doğrultusunda halen devam ettiğini bildirdi.

Selde mağdur olan vatandaşların barındırılması amacıyla ilçe merkezinde bulunan okulların kullanıldığını, diğer mağdurların da yakınlarının yanında barındığını belirten Ayhan, vatandaşların her türlü giyim, gıda, su ve temizlik ihtiyaçlarının belediye ve Türk Kızılayı tarafından karşılandığını kaydetti.

Kaymakam Ayhan, ilk tespitlere göre, jeolojik ve sağlık yönünden olumsuz rapor düzenlenen 75 hane bulunduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Sel mağduru vatandaşlara kısa vadede prefabrike, uzun vadede ise kalıcı konutlar yapılacak. Önce prefabrikelerde geçici barındırılarak, daha sonra ise kalıcı konutlara geçişleri sağlanacak. İlçemizde sel felaketinde hasar gören 22 köprünün, özellikle İSKİ'nin dere ıslahı çalışması yaptığı bölgedeki köprülerin, oluşturulacak dere yatakları dikkate alınarak yeniden yapılması gerekmektedir. Kaleiçi ve Ferhatpaşa Mahallesi'nde bulunan Bayır mevkisinde bulunan yerleşim birimlerinin, İSKİ su havzasında kaldığı için gerekirse istimlak edilmek suretiyle boşaltılması gerekmektedir.''


Sayfa Yükleniyor...