Sigara, içki, cep ve otoya ÖTV zammı

Sigara, alkollü içki, cep telefonu, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobillerde ÖTV oranları artırıldı.

Sigara, içki, cep ve otoya ÖTV zammı

Hükümet yeni bir vergi artışına gitti.

Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre sigara, alkollü içki, cep telefonları, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobiller ve yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV oranı bugünden itibaren artırılırken, kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF oranı yüzde 6'ya çıkarıldı.

İşte kalem kalem gelen vergi zamları:

Sigarada ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkarıldı, asgari maktu vergi tutarları artırıldı.

Alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarları artırıldı.

Motor silindir hacmi 1,600 cc'yi geçmeyen otomobillerde ÖTV yüzde 37'de kaldı, 1,600-2,000 cc arası yüzde 60'tan yüzde 80'e; 2,000 cc'yi geçenler yüzde 84'ten yüzde 130'a çıkarıldı. Elektrikli araçlarda ÖTV değişikliği yapılmadı.

Yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı, bu kapsamdaki elektrikli araçlardaki ÖTV yüzde 10 olarak bırakıldı.

Cep telefonlarında ÖTV yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı, maktu vergi 40 liradan 100 liraya çıkarıldı.

OTOMOBİLLER YÜZDE 12.5 DAHA PAHALI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, otomobilde ÖTV artışının fiyatlara etkisi için şunları söyledi: "Motor hacmi 1,6 ile 2 litre arasındaki araçların anahtar teslim fiyatlarına yüzde 12,5, 2 litrenin üzerindeki araçların anahtar teslim fiyatlarına da yüzde 25’lik bir etkisi olacak."

ZAMDAN 5.5 MİLYAR GELİR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV artışlarıyla bütçeye 5.5 milyar lira ek gelir sağlanacağını söyledi. Artışın cari açığın düşürülmesi için yapıldığını belirten Şimşek, bunun bir zam değil güncelleme olduğunu ifade etti.

BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ
ÖTV kararları bugünden itibaren geçerli olacak. Kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF yüzde 6'ya çıkarıldı.

Sayfa Yükleniyor...