Fed 'faiz' kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) eylül ayı toplantısında faizleri değiştirmeyerek yüzde 1-1,25 aralığında sabit tutarken, bilanço küçültmeye ekim ayında başlayacağını bildirdi.

Fed 'faiz' kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini sabit tutarken, bilançosunu ekim ayında küçültmeye başlayacağını açıkladı.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) Washington'da yapılan eylül ayı toplantısı sona erdi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin, oy birliği ile faiz oranını yüzde 1,00-1,25 aralığında tutma kararı aldığı belirtildi.

Metinde, iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği vurgulanarak, ''Ekonomik aktivite şimdiye kadar ılımlı bir şekilde yükseldi. İstihdam son aylarda güçlü bir seyir izledi ve işsizlik oranı düşük seviyelerde kaldı'' ifadelerine yer verildi.

ABD'deki kasırgaların birçok bölgede ciddi tahribat oluşturduğuna değinilen metinde, ''Kasırgalar nedeniyle oluşan aksamalar kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkileyecektir ama geçmiş deneyimler, fırtınaların, ulusal ekonominin seyrini maddi olarak değiştirmeyeceğini gösteriyor'' değerlendirmesi yapıldı.

Karar metninde, Komite'nin bilanço küçültme programına ekim ayında başlanması kararı aldığı bilgisi de verildi. FOMC, temmuz toplantısına ilişkin karar metninde, bilanço küçültme ile ilgili olarak "bu yıl" ifadesini "görece yakın zamanda" şeklinde değiştirmişti.

EKONOMİK PROJEKSİYONLAR

FOMC'nin ekonomiye ilişkin çizdiği projeksiyonlara bakıldığında, faiz oranına ilişkin medyan tahmini 2017 ve 2018 için sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 2,1 seviyelerinde tutulurken, 2019 için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseltildi. Komite'nin uzun vadeli faiz oranı beklentisi ise yüzde 3'ten yüzde 2,8'e düştü.

Komite, işsizlik oranı medyan projeksiyonunu da 2017 için yüzde 4,3'te tutarken, 2018 ve 2019 için 0,1 puan azaltarak yüzde 4,1'e çekti. PCE enflasyon medyan tahmini ise 2017 için yüzde 1,6 seviyesinde sabit bırakılırken, 2018 için yüzde 1,9 ve 2019 için yüzde 2 olarak belirlendi.

DOLAR/TL SON BİR AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Fed'in faizleri sabit tutmasına karşın, bilanço küçültmeye ekim ayında başlayacağını bildirmesinin ardından dolar/TL 3,5175 ile son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Altının onsu yüzde 1 gerileyerek 1.296 doları görmesinin ardından 1.300 doların hemen üzerinde dengelendi. Euro/dolar paritesi de kararın ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 1 kayıpla 1,1870'e geriledi.

FED NAŞKANI YELLEN'DEN AÇIKLAMA

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, bilanço küçültmesinin kademeli ve tahmin edilebilir olacağını söyledi.

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) eylül ayı toplantısına ilişkin kararların yayımlanmasının ardından basın mensupları ile bir araya gelerek, sunum yaptı.

Sunumunda, ekonomik faaliyetlerin bu yıl ılımlı şekilde artmaya devam ettiğini belirten Yellen, iş gücü piyasasının dengeye kavuştuğunu ve biraz daha güçlenmesini beklediklerini kaydetti.

Yellen, ABD'de yaşanan kasırgalar nedeniyle ekonominin daha olumsuz şartlara maruz kaldığını ifade ederek, "Her ne kadar kasırgalar nedeniyle olumsuz şeyler yaşansa da bunların ekonomiye ciddi bir etkisi olmayacak. Kasırgaların etkili olduğu bölgelerde, beklentilerimizin üzerinde iş gücüne yeni katılımlar olabilir. İşsizlik maaşı ve sigortası için yapılan ilk başvurulara baktığımızda kasırgaların etkili olduğu bölgelerde başvuruların arttığını görüyoruz ancak böyle bir etki nispeten kısa sürede toparlanacaktır" diye konuştu.

Yellen, enflasyon beklentilerinin hala iyi çıpalanmış durumda olduğunu vurgulayarak, kasırgalar nedeniyle benzin fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda artırıcı bir etki yarattığını, ancak bunun geçici olduğunu dile getirdi.

Enflasyon ile ilgili şartların mükemmel olmadığını, Komite'nin bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiğini anlatan Yellen, "Orta vadeli enflasyon ve istihdam hedefleri doğrultusunda, ihtiyaç duyulduğu sürece Komitemiz para politikasını kullanacaktır. Komitemiz, faiz oranını ekonominin genel gidişatına göre kademeli olarak artırmayı hedeflemektedir. Böylece maksimum istihdamın sağlanması, iş gücü piyasasının desteklenmesi ve enflasyonun hedef seviyeye çekilmesi amaçlanmaktadır." değerlendirmelerini yaptı.

Yellen, para politikasının önceden belirlenmiş sabit bir yöntem olmadığını, şartlara göre şekillendiğini vurgulayarak, ekimde başlayacakları bilanço küçültme programının haziran ayı toplantısında belirtildiği gibi ilerleyeceğini kaydetti.

"TRUMP İLE BİR GÖRÜŞMEM OLMADI"

Fed Başkanı Yellen, sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Enflasyon seviyesine dair kaygıların bulunduğunu, bunun para politikalarını nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, "Bizim ikili bir hedefimiz var. Bunlardan biri enflasyon, biri de işsizliği azaltmak. Enflasyon birkaç yıldır yüzde 2'lik hedefimizin altında gidiyor. Bunun düşük enflasyon beklentisine yol açtığını da biliyoruz. Eğer yüzde 2'nin altında kalma durumu kalıcı olursa o zaman biz para politikasıyla buna müdahale edebiliriz" dedi.

Yellen, varlık fiyatlarındaki hareketliliğe ilişkin bir soru üzerine, her toplantıda ekonomik görünümü değerlendirmeye çalıştıklarını, döviz kurları dahil tüm finansal şartların politikalarını etkilediğini söyledi.

Varlık fiyatlarının, genel ekonomik görünüme etkisini tahmin etmenin çok kolay olmadığını vurgulayan Yellen, buradaki yukarı yönlü hareketlerin piyasa katılımını ve uzun vadeli faiz oranı seviyesini etkileyebildiğini kaydetti.

Yellen, "Bilançonuzu çok kademeli bir şekilde indirme kararınızı açıkladınız. Faiz oranlarının çok düşük, bilançonun da yüksek gideceği bir döneme işaret ettiniz. Eğer beklenmeyen şeyler olursa önümüzdeki günlerde neler olabilir?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Öncelikle böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyeyim. Çünkü ekonomik şartların, fonlama faiz oranı hedefimize yakın artırımlar yapabileceğimiz şekilde gelişeceğini öngörüyoruz. Biz size, 'Her ne olursa olsun böyle yapacağız' diye bir söz vermedik. Böyle bir taahhütte bulunmadık. Bunun uygun politika olacağını düşündüğümüzü söyledik. Biz daima ekonomiyi yakından takip ediyoruz. Uygun olduğunu düşündüğümüz politikayı uygulamaya koyuyoruz. Burada bilanço büyüklüğünün yüksek olduğu söylenebilir. Bizim bilanço küçültmesi kademeli ve tahmin edilebilir olacak."

Janet Yellen, "Gelecek yılın haziran ayında görev süreniz tamamlanacak. Bu konu ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşmeniz oldu mu?" sorusunu ise, "Görevimi tamamladıktan sonra neler olacağına dair ya da bundan sonraki niyetlerine dair tartışmayacağımı söylemiştim. Görevinin ilk aşamalarında Başkan Trump ile görüşmüştüm ancak daha sonra bir görüşmem olmadı" şeklinde yanıtladı.

Sayfa Yükleniyor...