Tarihi Bereket Han otel oluyor

Karaköy-Bankalar Caddesi üzerinde bulunan 700 yıllık Bereket Han, otel olarak hizmet verecek.

Tarihi Bereket Han otel oluyor

Hürriyet'in haberine göre; hanı işadamı Nizam Hışım satın aldı.

Yaklaşık 700 yıllık olan Bereket Han, 1316’da inşa edilmiş. Tarihi han, Galata Cenovalılar’ın idaresi altındayken podestanın (Cenova Devleti tarafından Galata yöneticisi olarak seçilen, aynı zamanda Ceneviz çıkarlarının egemen olduğu geniş bir bölgedeki siyasi ve ticari yönetimi üstlenen kişi) ikamet ettiği, 1304'de inşa edilmiş olan Cenova Sarayı (Palazzo del Comune)’nın yerine yapılmış. Bereket Han, fetihten sonra da Ceneviz cemaatinin idare merkezi olarak varlığını sürdürmüş. 19’uncu yüzyılda orijinal hali bozularak Francini Han adını almış. 1880’de Voyvoda Caddesi’nden tramvay yolu geçirilirken ön kısmının üçte ikisi yıkılmış. Sonra da Bereket Han adını almış. Galata Kulesi Sokağı ve Kart Çınar Caddesi’nin arasındaki adanın ucundaki han, 220 metrekare taban oturumlu ve 5 katlı.

2 MİLYON DOLARA RESTORE EDİLECEK
Galataport projesi askıya alınınca, otel projesini bekleme alan Hışım, yeniden kolları sıvamış. "Şu an otelin projeleri çiziliyor, Anıtlar Yüksek Kurulu’na müracaat ettik. İzin bekliyoruz” diyor.

Binayı tam olarak kaça satın aldığını açıklamayan Hışım, 1.5-2.5 milyon dolar arasında bir rakam telaffuz ediyor.

Butik otel olarak hizmet verecek, tarihi handa 18 oda yer alacak. Aslında Hışım, binanın bu haliyle rantabl bir otel olmayacağını ve restore etmenin oldukça maliyetli olduğunu anlatıyor: “Bir otelin rantabıl olması ve para kazandırması için en az 50 odalı olması lazım. Sıfırdan bir otel yapmaktan da daha maliyetli. Tarihi eserlerin restorasyonunda harcadığınız metrekare birim maliyeti bin 500-2 bin liradır. Oysa sıfırdan yaparsanız 200-300 dolar arasındadır.“  Tarihi binalara ve Beyoğlu’na olan ilgisinin yatırım yapmasındaki en büyük neden olduğunu ifade eden Hışım, şöyle devam ediyor:
“Binanın restorasyon maliyeti 2 milyon dolar. Sadece proje maliyeti 250 bin lira. Üstelik Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan süreç de sizi zamansal anlamda sıkıntıya sokuyor.  Bu işe özel bir ilginiz yoksa ve uzun vadeli bakmıyorsanız yatırım yapmanın bir manası yok. Bu tür yatırımların geri dönüşleri çok uzun” 

RESTORASYON 4 AY SONRA BAŞLAYACAK
Hanın restorasyon çalışmalarına 4 ay sonra başlamayı planladıklarını belirten Hışım, yıl sonuna doğru bitirerek oteli hizmete açacaklarını söylüyor. Gıda sektörüne de giren Hışım, bir yandan da kafe-restoran zinciri açmaya hazırlanıyor. “Konsept tutarsa, devam edeceğiz” diyen Hışım, 5 yılda en az 30 kafe açmayı planlıyor.




Sayfa Yükleniyor...