Tüketicinin güveni azaldı

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında yüzde 9.8 düşüş gösterdi.

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında Eylül ayına göre yüzde 9.8 düşerek 87.82 düzeyine geriledi.

Nisan ayı sonrası sürekli düşüş gösteren endeks Eylül ayında bir miktar toparlanmıştı. Endeks Ekim ayında tekrar sert bir gerileme gösterdi.

Ekim ayının büyük bölümünde özellikle Avrupa Birliği ekonomisine ilişkin kaygıların artmasıyla finansal piyasaların olumsuz seyrettiği bir dönem yaşandı. Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlenme Merkez Bankası'nın güçlü müdahalelerine neden oldu. Ekim ayının sonlarına doğru vergi oranlarında ve buna bağlı olarak enflasyon beklentilerindeki artış faiz oranlarında yükseliş getirdi. Yine Ekim ayının sonlarına doğru Türkiye büyük terör olayları ve deprem ile sarsıldı.

Tüm bu iç ve dış gelişmeler tüketicinin hem mevcut durum algısını hem de geleceğe ilişkin beklentilerini olumsuz etkiledi. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi Eylül ayı sonuna göre yüzde 7.9 gerileyerek 85.67 değerini aldı. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut gibi ürünleri almaya uygunluğunu ölçen CNBC- Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 9.8 oranındaki gerilemeyle 77.95 seviyesine indi. Bu veri Tüketim Eğilim Endeksi için Ekim 2009 döneminden bu yana en düşük değer oldu.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Tüketici Güven Endeksi'nin Temmuz ayından sonraki düşüşünün oldukça güçlü olduğunu izliyoruz. Döviz kurların geldiği seviye, yükselen enflasyon ve faizler ile Merkez Bankasının daha da sıkılaşan para politikası önümüzdeki dönemde büyüme hızında hissedilir bir yavaşlamaya işaret ediyor."

Sayfa Yükleniyor...