Turkcell Genel Kurulu ertelendi

Turkcell Genel Kurulu, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için ertelendi.

Turkcell Genel Kurulu ertelendi

Hissedarları arasında kritik konularda uzlaşmazlıklar bulunan Turkcell genel kurulunun, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için ertelenmesinin ardından, hükümetin konuya müdahale etmesi beklentisi artarken, küçük yatırımcıyı temsil eden BORYAD sorunların devam etmesi durumunda dava açabileceğini açıkladı.

Turkcell'in kanuni denetçileri, şirket yönetim kurulunun Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne uyum için gerekli adımları atamaması üzerine genel kurul çağrısı yapmıştı.

Turkcell'in KAP'a yaptığı açıklamada, şirketin genel kurul toplantısının, yüzde 51 hissedarı Turkcell Holding'in genel kurulda temsil edilmemesi sonucunda şirket ana sözleşmesinde öngörülen asgari toplantı nisabının sağlanmaması nedeniyle yapılamadığı belirtildi.

Turkcell'in hissedarları Çukurova Grubu ve Rus Altimo arasında temettü dağıtımı, yönetim kurulu yapısı ve bağımsız adaylara ilişkin uzlaşmazlıklar bulunuyor. Bugünkü genel kurulun gündem maddeleri arasında Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim İlkeleri kapsamında istediği yönetim kurulu değişiklikleri ve son iki yılın temettü oylamaları da bulunuyordu.

Turkcell'in dolaylı yüzde 13.2 hissedarı Altimo'nun Başkan Yardımcısı Mustafa Kıral, Turkcell İletişim'i dolaylı olarak kontrol eden Cukurova Telecoms Holding seviyesinde Çukurova Grubu ile anlaşma sağlayamadıkları için, Turkcell Genel Kurulu'nda şirketin ana hissedarı Turkcell Holding'in temsilcisinin yer alamayacağını ve bu nedenle genel kurulun gerçekleşemeyeceğini söylemişti.

Borsa Yatırımcıları Derneği(BORYAD)Başkanı Ali Bahçuvan Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Turkcell'de gelinen noktada, devletin duruma müdahale etmesi gerekiyor. Biz de iki yıldır temettü alamıyoruz. Yurtdışında yatırım fırsatları kaçıyor. Eğer sorunlar devam ederse biz de dava açabiliriz" diye konuştu.

SPK'NIN DAVA YOLUYLA BAĞIMSIZ ÜYE ATAMASI OLASI
Turkcell'de anlaşmazlıkların sürmesi durumunda hükümet müdahale edebileceği sinyalini verirken, bugün iptal edilen genel kurulun ardından, SPK'nın dava yoluyla bağımsız üye atanması seçeneğine başvurması en yüksek olasılık olarak görülüyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuyla ilgili olarak iki gün önce Reuters'a, "Konu neticede çözüme kavuşacak. Ortakların anlaşmazlıkları nedeniyle bu önemli şirket heba edilemez. Gerektiği zaman kamu menfaatini gözeterek gereken yapılır" açıklamasını yaparken, BTK Başkanı Tayfun Acarer de, "Turkcell çok önemsediğimiz büyük bir şirket, sağlıklı işlemesi sektör ve küçük yatırımcı açısından çok önemli. İmtiyaz sözleşmesine göre, Turkcell'de hisse devri söz konusu olursa BTK devreye girecek; oluşan yapının uygunluğuna hassasiyetle bakılacak" açıklamasını yapmıştı.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ertelenen Turkcell genel kuruluna katılım oranı yüzde 16.71 oldu.

İMKB'de işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ana hissedarı olan Turkcell Holding, Çukurova Telecom Holdings (CTH) tarafından kontrol ediliyor. CTH'de Altimo'nun yüzde 49, Çukurova'nın ise yüzde 51 hissesi bulunuyor. Turkcell Holding'de ise CTH'nin yüzde 53, TeliaSonera'nın ise yüzde 47 payı bulunuyor. Turkcell İletişim Hizmetleri'nde ise dolaylı olarak ise TeliaSonera'nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Grubu'nun yüzde 13.81, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi var.

Turkcell'in ortakları, Altimo, Çukurova Grubu ve TeliaSonera arasında şirketin sahipliğine ilişkin geçmiş yıllara dayanan farklı dava süreçleri bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...