Turkcell'de kişi başına internet kullanımı 1.4 GB'a yükseldi

Turkcell'in yılın ikinci çeyrekteki finansal sonuçlarına göre vatandaş hızlı interneti seviyor. Kişi başına tüketilen data miktarı yüzde 14 artışla 1,4GB’a ulaştı.

Turkcell'de kişi başına internet kullanımı 1.4 GB'a yükseldi
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu

Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye gelir, FAVÖK ve net kâr açısından bugüne kadarki en yüksek ikinci çeyrek değerine ulaştı. Konsolide bazda gelir %5,8 büyüme ile 3 milyar 93 milyon TL’ye ulaşırken, grup FAVÖK’ü %9,7 artarak 995 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise, güçlü mobil ve sabit genişbant gelirlerine ek olarak mobil servislerin de katkısıyla %32,2’ye çıktı. Grup net kârı, Turkcell Türkiye’nin artan operasyonel performansına ek olarak Ukrayna ve Türkiye’deki kur hareketlerinin pozitif katkısı ile %44,6 yükselerek 712 milyon TL’ye ulaştı.

Kaan Terzioğlu: Hedeflerimizi koruyoruz

Turkcell Grubu’nun finansal sonuçlarını yorumlayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu 2015’in ikinci çeyreğinde güçlü bir performans sergilediklerine dikkat çekerek, “Yılın ilk yarısında, daha fazla değer yaratmak için önceliklerimiz kapsamında çok önemli adımlar attık. İş süreçlerimizde verimlilik ve sadelik sağlayacak, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan konumumuzu güçlendirecek yeni bir organizasyon yapısına geçtik. Gelir, FAVÖK ve net kâr artışımızın ardında işte bu ekip çalışmasına hızlı başlangıçtaki başarımız yatıyor. Yeni stratejik önceliklerimiz kapsamında Turkcell Türkiye toplam telekom pazarında entegre bir oyuncu olarak kendini konumladı. Bu pazardaki önceliğimiz servis ve çözümlerimizde farklılaşarak kârlı bir şekilde payımızı artırmak olacak. Değişen organizasyon yapısı ve yeni stratejik önceliklerin getirdiği güçlü performans ile 2015 yılının ilk yarısının beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğinin de altını çizen Terzioğlu, “2015 yılı için %6 - %9 aralığında gelir büyümesi ve %31 - %32 aralığında FAVÖK marjı hedeflerimizi koruyoruz” diye konuştu.  

 “Küresel Oyuncu Turkcell hedefi için ilerliyoruz”

 Turkcell’in uluslararası alanda küresel ve bölgesel varlığı olan oyuncu olma hedefi için emin adımlarla ilerlediğini belirten Kaan Terzioğlu, şunları kaydetti: “Bölgedeki konumumuzu güçlendirmek, ölçek ekonomisini oluşturacak müşteri bazına ulaşmak ve Gruba olan katkısını artırmak amacıyla Ukrayna’daki iştirakimiz Astelit’in kalan %44,96 hissesini 100 milyon ABD Doları karşılığında satın aldık. Bu satın alma ile Ukrayna’daki yatırımımızın geri dönüşünü almak için daha etkin stratejileri kurgulayabilecek esnekliğe sahip olduk. Ukrayna’da 4 Haziran’da lanse ettiğimiz 3G hizmetlerimiz ile Astelit çok kısa sürede 2,7 milyon kullanıcıya ulaştı. 9 ülkede yaklaşık 67,9 milyon mobil aboneye ve Türkiye’de 1,3 milyonu aşan sabit aboneye sahibiz. Önümüzdeki dönemde, entegre bir oyuncu olarak Türkiye telekom pazarındaki konumumuzu güçlendirmek, yeni teknolojilere yatırım yapmak, satın alım ve diğer iştiraklerimiz ile ilgili opsiyonlarımızı değerlendirmek ve Grup bilanço yapısını iyileştirmek en önemli önceliklerimiz olacak. Ayrıca, yapılması beklenen frekans ihalesi de gündemimizin önemli konuları arasında yer alacak. Başarılarımızdaki katkılarından dolayı tüm paydaşlarımızı tebrik eder, bu süreçte desteklerinden dolayı Yönetim Kurulu’muza teşekkür ederiz” dedi.

 Hızlı internet servislere talebi artırdı

Turkcell Grubu şirketlerinin büyümesinde en önemli etken, mobil ve sabit internete olan talebin data gelirlerine yansıması oldu. Data gelirleri % 42,2 artış göstererek 871 milyon TL’ye ulaştıTurkcell’in üstün genişbant teklifinin üzerine inşa ettiği servislere yönelik talep de arttı. Turkcell’in Almanya ve Ukrayna’da da hizmete sunmaya hazırlandığı anında iletişim servisi “BİP”, piyasaya çıktığı günden beri 1,5 milyon indirilmeyi aşarak popülaritesini arttırdı. Turkcell TV+, çeyrek bazında 40 bin artış ile 140 bin (mobil TV ve web aboneleri dahil yaklaşık 210 bin) aboneye ulaştı. “Turkcell Müzik” müşterileri 60 milyon şarkı ile geçen çeyreğin iki katı müzik dinlerken, yenilenen “Akıllı Depo” servisi, 840 bin aktif kullanıcısı ile Türkiye’de en çok kullanılan kişisel bulut servisi oldu. Turkcell’in geliştirdiği bu yenilikçi ürün ve servislere yönelik kullanıcı beğenisi gelirlere de yansıdı. Turkcell’in tüm servislerinin toplam geliri % 48,9 artış ile 156 milyon TL’ye ulaştı.

 Kişi başına tüketilen data miktarı 1,4GB’a ulaştı

Veri gelirlerinin artması ve mobil servislerin kullanıcıya ulaşımında, Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısındaki artış önemli rol oynadı.  Çeyrek bazında 547 binlik artışla Turkcell şebekesindeki akılı telefon kullanıcı sayısı 13 milyon 800 bini buldu. Akıllı telefon kullanıcı sayısındaki bu artış kişi başına tüketilen data miktarını da yukarı çekti. Kişi başına tüketilen data miktarı %14 artışla 1,4GB’a ulaştı. Penetrasyon artışında kullanıcı dostu özelliklerini rakiplerine göre daha erişilebilir fiyatla sunan yeni T serisi akıllı telefonu T60 da rol aldı.

Faturalı abone sayısı 16 milyona dayandı

 -Turkcell Türkiye inovatif servisleri, mobil internetteki hız ve kalitesinin yanı sıra, en iyi müşteri deneyimi hedefiyle de mobil tarafta faturalı abone bazını genişletmeye devam etti. Çeyrek bazında 334 bin artış gösteren faturalı mobil abone sayısı 15,9 milyon oldu ve toplam mobil abone bazının %46,7’sine ulaştı.

-Turkcell Türkiye’nin 2015 2. çeyreğindeki toplam mobil abone sayısı ise 34 milyon oldu. Mobilde ARPU, geçen yılın 2.çeyreğine göre %8,6 artarak 24 TL’ye ulaştı.

-Turkcell Türkiye, 2015’in ikinci çeyreğinde eve kadar fiberde de başarısını artırarak sürdürdü.

-Fiber ve ADSL aboneliklerinde toplam müşteri sayısını 1,3 milyonu aşan Turkcell Türkiye, FTTH abone sayısını 818 bin’e çıkardı. 42 bin yeni abone ile fiberdeki liderliğini güçlendirdi.  Turkcell’in fiber abone bazındaki üçlü teklif oranı ise %16’ya yükseldi.

BİR BAKIŞTA RAKAMLARLA TURKCELL

Turkcell'de kişi başına internet kullanımı 1.4 GB'a yükseldi - 1 Kaynak: TURKCELL 2015 Q2, finansal sonuçlar, İstanbul (30.07.2015)

Sayfa Yükleniyor...