Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

Büyümede ilk çeyrek karnesi belli oldu. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdü. Tüketim harcamalarında yüzde 6,9 artış yaşandı.

Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyüme performansı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonominin yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 4,8 büyüdüğünü açıkladı.

Reuters anketinde büyümenin yüzde 4,5 olması bekleniyordu.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 arttı.

Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü - 1

TÜKETİM YÜZDE 6,9 ARTTI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, yüzde 6,9 artış kaydetti. Devletin nihai tüketim harcamaları aynı dönemde sabit fiyatlarla yüzde 10,9 artttı.

YATIRIMLARDA SADECE YÜZDE 0,1'LİK ARTIŞ

Yatırımların toplamını ifade eden gayrisafi sabit sermaye oluşumu, yüzde 0,1 artış gösterdi.

İTHALAT İHRACATIN ÜÇ KATI ARTTI

Yılın ilk çeyreğinde ihracat 2,4, ithalat yüzde 7,5 arttı.

BÜYÜME HIZ KESTİ

Büyüme geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 2.5, ikinci çeyrekte yüzde 3.7, üçüncü çeyrekte yüzde 3.9, dördüncü çeyrekte yüzde 5,7 oldu. İlk çeyrekteki yüzde 4,8'lik oran büyümenin hız kestiğini gösterdi. Türkiye ekonomisi geçen yılın tamamında ise yüzde 4 büyüme kaydetti.

Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü - 2

Hükümetin 11 Ocak'ta açıkladığı 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) ise siyasi belirsizliğin azalması, özel sektör yatırımlarının artması, gelirler politikasıyla yurtiçi talebin canlanması ve dış talebin büyümesiyle 2016'da yüzde 4.5 büyüme öngörülmüştü.

Sayfa Yükleniyor...