Türkiye'nin 'hakkını' ilk Fitch verdi

Hükümetten gelen 'Türkiye'ye hak ettiği kredi notu verilmiyor' eleştirileri sonrasında ilk adımı Fitch attı. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırdı.

Türkiye'nin 'hakkını' ilk Fitch verdi

Türkiye'ye kriz sürecinde ilk not artırımı Fitch'ten geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak "BB+"ya yükselttiğini açıkladı.

Fitch, aynı zamanda uzun vadeli yerel para cinsi notunu "BB"den "BB+"ya ve ülke tavanını da "BB"den "BBB-"ye yükselttiğini bildirdi.

Fitch tarafından yapılan yazılı açıklamada, küresel krizin Türkiye ekonomisinde derin bir durgunluğa yol açsa da ödemeler dengesi ya da mali krize yol açmadığını vurgusu yapıldı.

Açıklamada, not artırımında Türkiye ekonomisinin küresel krize gösterdiği göreceli direncin rol oynadığı belirtildi.

Fitch, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2009 sonunda yüzde 6 daralacağını, 2010'da ise yüzde 4 büyüyeceğini öngörürken, cari açığın GSYH'ye oranının yıl sonunda yüzde 2.1'e gerilemesinin beklendiği belirtildi. Cari açığın GSYH'ya oranı 2008 yılında yüzde 5.7 olmuştu.

Kamu maliyesindeki bozulmaya işaret edilen açıklamada, IMF tanımlı bütçe açığının GSYH'ye oranının 2009 için yüzde 7.6, 2010'da ise yüzde 5.6 olacağının tahmin edildiği değerlendirmesi yer aldı. Bütçe açığı 2008 yılında yüzde 3 olmuştu.

Fitch, Türkiye'nin döviz ve lira cinsi uzun vadeli kredi notunu Ekim sonunda pozitif izlemeye almıştı.

BERKER: IMF ANLAŞMASI OLUMLU ETKİLER
CNBC-e'ye konuşan Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, Türkiye'nin finansal krizdeki stres testini başarıyla geçtiğini belirterek şunları söyledi. "Türkiye finansal krizdeki önlemleri başarıyla uyguladı. Merkez Bankası kriz döneminde çok başarılı bir performans gösterdi. Türkiye'de banka sistemi oldukça sağlam.

Türkiye'nin IMF'nin acil yardımına ihtiyaç duymaması olumlu ancak bir IMF anlaşması büyüme tahminlerini yukarı çeker. IMF anlaşması notu 'yatırım yapılacak ülke'ye yaklaştırır."

BABACAN 'HAKKIMIZ TESLİM EDİLECEK' DEMİŞTİ
Hükümetten sürekli not artışı olması gerektiğine yönelik açıklamalar geliyordu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuya ilişkin olarak "Kredi notu ile borç rasyosu arasında kuvvetli bağ yok, tabii ki amacımız Türkiye'nin risk primini düşürmek. Doğru şeyler yaptığımız sürece kredi derecelendirme kurumları da er ya da geç Türkiye'nin hakkını teslim edecektir" açıklamasını yapmıştı.

SIRA DİĞER KURUMLARDA MI?
Fitch'in not artırımı sonrası gözler diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına çevrildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Eylül ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "durağan"dan, "olumluya" yükseltti.

Standard and Poor's da Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "negatif"ten, "durağan"a çıkardı.

BORSA NOT ARTIŞIYLA COŞTU
Fitch'in seans arasına denk gelen kararı sonrasında borsada ikinci seansla birlikte primli seyir gözlendi. İlk seansı yüzde 0.90 artışla tamamlayan borsada gün sonunda yüzde 3.71'lik artış yaşandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi 1.779 puan artışla 49 bin 677 puana çıktı.

Dolarda da düşüş görüldü. Fitch'in açıklaması öncesinde 1,49 TL seviyesinde olan dolar 1,48'e geriledi.

Türkiye'nin 'hakkını' ilk Fitch verdi - 1

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNDA SON DURUM
Fitch: Şu anda Türkiye BB+ seviyesinde. Notun 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye gelmesi için tek not artırımı gerekiyor.

S&P: Şu anda Türkiye BB- seviyesinde. Sonrasında sırayla BB, BB+ ve BBB- (yatirim yapilabilir seviye). Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviye için üç not artırımı gerekiyor.

Moody's: Şu anda Türkiye Ba3 seviyesinde. Sonrasinda sırayla Ba2, Ba1 ve Baa3 (yatırım yapılabilir seviye). Yatırım yapılabilir seviye için üç not artışı gerekli.

Sayfa Yükleniyor...