Türkler İran'da en az 10 otel yapacak

Türk yatırımcılar, İran'la imzalanan protokol çerçevesinde bu ülkede en az 10 otel yapacak.

Türkler İran'da en az 10 otel yapacak

Türkiye ile İran arasında yatırım hamlesi başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve beraberindeki heyetin İran'a gerçekleştirdikleri çalışma ziyaretinde imzalanan protokole göre Türk yatırımcılar İran'da en az 10 otel yapacak, İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını artırmak için iki ülke arasındaki uçak seferleri artırılacak.

Turizm Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Sultanifer ile Türk turizm sektör temsilcileri ise İranlı sektör temsilcileriyle yatırım ve işbirliği olanaklarını görüştü.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında 4. Turizm İşbirliği Teknik Komitesi Toplantısı Protokolü imzalandı.

Protokole göre Türk yatırımcılar Tahran, İsfahan, Şiraz, Tebriz ve Maşhad'da en az 10 otel yapacak ve Türk yatırımcılar turizmdeki deneyimlerini İran'la paylaşacak. İki ülke turizm yatırımları konusunda teşvikler ve seyahat acenteleri ile tur operatörlerine kolaylıklar sağlayacak.

İran'dan gelen charter ve tarifeli uçuş sayıları ve Türkiye'deki uçuş noktaları artacak.

Türkiye böylece İran'da gelen turist sayısının bu şekilde artması bekleniyor.

İki ülke Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya gibi uzak ülkelerde ortak tanıtım çalışması ve ortak paket turlar da düzenlenecek.

TÜRKİYE TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRME ARAYIŞINDA

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olan turizm gelirleri Rusya ile yaşanan uçak düşürme gerilimi sonrası bu ülkeden gelen turist sayısının azalması ve iç güvenlik endişeleri ile 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 16.5 azaldı.

Bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından özellikle Rus turist sayısında belirgin düşüş yaşanıyor. Türkiye bu kaybın telafisi için turizmde pazar çeşitlendirmeye çalışıyor.

İRAN AMBARGOLAR ARDINDAN DÜNYAYA AÇILIYOR

İran'a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması ardından ülke ekonomisi bir yandan yeniden dünyaya açılmaya çalışırken bir yandan da yabancı yatırımcıları ülkesine çekmeye çalışıyor.

Ambargo nedeniyle son iki yılda 10 milyar dolardan 4 milyar dolara gerileyen Türkiye'nin İran'a olan ihracatının, önümüzdeki iki yılda yeniden 8-10 milyar dolara çıkabileceği öngörülüyor.

İran ziyaretinde Ünal'a TÜRSAB, TYD, TUROB ve TÜROFED'in temsilcileri de eşlik ediyor. Heyet bugün de İran'daki görüşmelerini sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre 2015 yılında Türkiye'yi bir önceki yıla göre yüzde 6.9 artışla 1.7 milyon İranlı ziyaret etti.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin verilere göre ise İran'dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 7.42 artış yaşandı. İlk çeyrekte İran'dan gelen ziyaretçi sayısı 467,833 olarak gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...