Uçurumdan dönüldü, ufukta 'bütçe kavgası' var

ABD'de mali uçurum anlaşmasından sonra daha büyük bütçe kavgası yaşanacak.

Uçurumdan dönüldü, ufukta 'bütçe kavgası' var

ABD'de ekonomiyi zorlayacak vergi artışları ve harcama kesintilerini bertaraf eden mali uçurum anlaşmasının ardından, Başkan Barack Obama ve Kongre'nin Cumhuriyetçi üyelerini gelecek iki ay boyunca bütçe konusunda ciddi bir mücadele bekliyor.

Mali uçurum konusunda Salı gecesi son dakika varılan anlaşmayla kabul edilen yasa bugün Obama tarafından imzalandı.

Kasım ayında yapılan seçimden önce, bütçe açıklarını kısmen zenginlerin vergilerini artırarak karşılama sözü vermiş olan Obama için bu çözüm bir zafer oldu.

Ancak gelecek iki ayda harcama kesintileri ve ulusal borçlanma tavanı konularında ciddi bir çekişme bekleniyor. Mali uçurum anlaşmasının federal bütçe açığının kapanmasına büyük bir katkı yapmayacak olmasından hoşlanmayan Cumhuriyetçiler, daha büyük bütçe kısıntıları için, hükümetin harcama limiti konusundaki müzakereleri bekliyorlar.

ANLAŞMA OLMAZSA BORÇLAR TEMERRÜDE DÜŞECEK
Cumhuriyetçiler, Şubat ayında harcama tavanının yükseltilmesi sorunu önlerine geldiğinde Obama üzerinde daha etkin baskı yapabileceklerine inanıyorlar. Çünkü bu konuda bir uzlaşma sağlanamazsa ülkenin kamu borçları temerrüde düşecek ve bu da ABD'nin kredi notunda düşüş getirecek.

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey, "Borç tavanı ile elimize fırsat geçecek. Cumhuriyetçiler, hükümet faaliyetlerinin kısa süreyle ve kısmen de olsa durmasını göze almaya hazır olmalı" dedi. Ancak Obama ve Demokratlar, çok sayıda Cumhuriyetçi Kongre üyesinin, partilerinin 20 yıldır taviz vermediği vergi artışlarına karşı tutumunda direnemeyerek parti saflarında ikiliğe yol açmış olmalarından cesaretlenmiş olabilir.

'BAŞKAN'IN ELİ GÜÇLENDİ'
Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat azınlığın lideri olan Nancy Pelosi, "Bu yasanın (mali uçurum) kabul edilmiş olması bundan sonraki müzakerelerde Başkan'ın elini çok güçlendirdi" dedi.

Sayfa Yükleniyor...