Ülker, Mısır'da üretime ara verdi

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Mısır’da yaşanan şiddetli eylemlerin sonrasında ülkedeki üretimi durdurduklarını açıkladı.

Ülker, Mısır'da üretime ara verdi

Mısır'da yaşanan şiddet eylemleri ve buna bağlı olarak olağanüstü hal ilan edilmesi, bu ülkede yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımı bulunan Türk firmaları arasında tedirginliğe yol açarken; iç pazarda düşen talep, ihracatta ise gelen siparişlerdeki azalma üretimlerin askıya alınmasını beraberinde getirdi.

Yıldız Holding, olağanüstü hal nedeniyle Mısır'daki mevcut üretimini durdurduğunu açıkladı.

MURAT ÜLKER TWITTER'DAN DUYURDU
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Mısır'daki sokağa çıkma yasağına uymak, çalışanlarımızı korumak için üretime ara verdik. Ama hadisenin akıl almaz boyutu karşısında çaresiziz" dedi.

Yıldız Holding, Mısır'da Hi Food bisküvi fabrikası ile Ortadoğu, Kuzey ve Batı Afrika ülkelerine yönelik bisküvi üretimi yapıyor. Fabrikanın dört bisküvi hattı ile yıllık üretim kapasitesi 30,000 ton seviyesinde bulunuyor.

'BAŞKA FİRMALAR DA ÜRETİMİ DURDURABİLİR'
Bu kararı özellikle bu ülkede ihracata yönelik üretim yapan tekstil firmalarının da izleyebileceği belirtiliyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, Mısır'daki Türk yatırımcıların yurtdışından sipariş alma konusunda sıkıntı yaşamaya başladığını belirterek, "Böyle bir ortamda hiçbir firma 3 ay sonra malının gelip gelmeyeceğini bilmeden sipariş vermez. Avrupa ve ABD'den sipariş alma noktasında son bir aydır azalma var" dedi ve ekledi:

"İhracat amaçlı üretim yapanlar açısından sipariş alınamazsa üretim zorunlu olarak askıya alınıp, fabrikalarda 1-2 aylık tatiller görülebilir. Bundan sonrası için böyle bir tehlike söz konusu. Mısır pazarı için üretim yapan firmalar için ise iç talepteki düşüş olumsuz bir unsur olarak duruyor."

Tanrıverdi, İHKİB'in Mısır'daki laboratuarı Ekoteks'i de, geçen yıl Mısır'da olayların ilk başladığı zamanda kapattıklarını söyledi. Tanrıverdi, "Ekoteks'i ya yatırım yapıp büyütecektik, ya da kapatacaktık; olayların daha ilk başlangıcıyla kapatma yoluna gittik" dedi.

MISIR'DA KİMLER VAR?
Mısır'daki Türk yatırımcılar arasında Yıldız Holding, Hayat Kimya, Evyap, Akkök Grubu, Kipaş Holding, Eroğlu Holding, LCW ve BİM BIMAS gibi şirketler bulunuyor.

BİM: GELİŞMELERİ DİKKATLE İZLİYORUZ
BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise, Reuters'a yaptığı değerlendirmede, gelişmelerin talebe nasıl bir yansıması olduğu konusunda bir açıklama yapmak için bir süre daha beklenmesi gerektiğini söyledi.

Aykaç, "Mısır'daki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Olağanüstü hal nedeniyle uygulanan saat kısıtlaması dışında şu anda bir olumsuzluk hissetmiyoruz.

Kontrollü de olsa, lojistiğimizi yapabiliyoruz. Talep tarafında herhangi bir olumsuzluk yaşayıp yaşamadığımız konusunda bir yorum yapmak için henüz erken. Şu an için, yıl sonu için koymuş olduğumuz 50 mağaza hedefini koruyoruz."

Mısır pazarına Nisan ayında giren ve şu anda 25 mağaza ile faaliyet gösteren BİM; yıl sonu için koyduğu 30 mağaza hedefini kısa bir süre önce 50 mağazaya revize etmişti.

MISIR'DA 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM VAR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Bakanlığı'ndan derlediği verilere göre, Mısır'da 260 Türk firmasının 2 milyar dolar tutarında yatırımı bulunuyor.

Mısır'daki Türk yatırımları yüzde 80 oranında tekstil ve hazır giyim alanında yoğunlaşırken; otomotiv ve otomotiv yedek parçası, boya-kimya, elektrik-elektronik, perakende, mobilya ve turizm de öne çıkan diğer sektörler.

'MISIR'DA TURİZM SEKTEYE UĞRARSA NAKİT AKIŞI DURUR'
Mısır'da olağanüstü hal ilan edilmesinin ortamı biraz sakinleştirebileceğini belirten DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, "Mısır ekonomisinin can damarı turizm. Turizmin sekteye uğrayıp nakit akışının durması piyasaları da allak bullak eder. O zaman da gözardı edilemeyecek zararlar ortaya çıkabilir... Ancak şu anda üretimler devam ediyor. Bazı yatırımcıların üretimi durdurma noktasında kişisel kararları olabilir. Şu anda bu yönde bize gelen bir bilgi bulunmuyor" dedi.

Mısır'da kısa vadede sipariş ve üretim anlamında bazı olumsuzluklar yaşanabileceğini; ancak Mısır'ın taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları ve sunduğu potansiyel ile yatırımcılar açısından gözardı edilemeyecek bir pazar olduğunu vurgulayan Mansfield, şöyle konuştu:

"Türk firmaların yatırımlarının bulunduğu bölge, olayların yaşandığı bölgenin uzağında kalıyor. Ancak Mısır'da yaşanan gelişmeler nedeniyle teslimatta gecikme olabileceği endişesiyle Türk firmalara AB ve ABD'den gelen siparişlerde bazı iptaller yaşanabilir. Ancak bizim yatırımcılarımız dünya oyuncusu; Avrupalı ve ABD'li müşterileriyle konuşup onları ikna edeceklerdir."

Mısır, düşük üretim maliyetlerinin yanı sıra; nitelikli sanayi bölgeleri yoluyla ABD'ye, AB'ye, Arap ülkelerine ve Afrika piyasasına gümrüksüz mal satışı imkanı sunması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında 5 milyar doların biraz üzerine çıkarken; Türkiye'nin ihracatı ise 3.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı geçici verilere göre, bu yılın ilk altı ayında ise, Türkiye'nin Mısır'a ihracatı yüzde 12 gerileyerek 1.68 milyar dolar oldu.

Sayfa Yükleniyor...