Yabancıya tarlada çalışma izni

Hükümet, tarım sektöründe yüzde 81'i aşan "kayıtdışı" çalışma oranını azaltmak için harekete geçti. Kayıtdışılığın en temel sebebi olarak görülen yabancı kaçak işçilere, tarımda çalışma izni verilecek.

Yabancıya tarlada çalışma izni

Hükümet, kayıtdışı çalışma oranı diğer sektörlerin dört katına yükselen tarım sektörü için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Yılsonuna kadar tamamlanacak düzenlemelerle, halen kaçak olarak çalışan yabancı işçilere, tarım alanında çalışma izni verilecek.

Hükümet, 2023'e kadar uygulanacak olan "Ulusal İstihdam Stratejisi" ve eylem planlarını yeniledi.

Yeni stratejide tarım sektörüne yönelik dikkat çekici adımlar yer aldı. Tarımsal istihdamın 2008 küresel krizi sonrasında sürekli artarak yüzde 21'e yaklaştığı vurgulanan stratejide, kayıtdışılığın en yüksek olduğu sektörün de tarım olduğuna dikkat çekildi.

KAYITDIŞI ÇALIŞMA YÜZDE 80'LERDE

Diğer alanlarda yüzde 21,2 olan kayıtdışı istihdam oranı, tarım sektöründe yüzde 81,2 olarak belirlendi.

Tarımdaki kayıtdışı çalışmanın sosyal koruma sistemindeki sorunları arttırdığına dikkat çekilen stratejide, sorunun ekonomik ve sosyal bir boyuta taşındığına dikkat çekildi.

Kayıtdışı çalışmanın yüksek olma sebeplerinin başında ise yabancı işgücündeki artış gösterildi.

Özellikle jeopolitik şartların etkisiyle yabancı işgücünün arttığı ve kaçak işçilerin yapısal bir sorun oluşturduğu belirtildi.

Ulusal İstihdam Stratejisi'nde, tarım sektöründe kayıtdışı azaltmak için atılacak yeni adımlara da yer verildi ve bu yıl içinde yabancılara tarımda çalışma izni verilmesine yönelik düzenleme yapılacağı belirtildi.

Tarımdaki kayıtdışı çalışma oranının 2023'te yüzde 50'ye çekilmesi hedefleniyor.

Sayfa Yükleniyor...