'Yargıya gideceğiz'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesinin iptaliyle ilgili kararı elden takip edeceklerini, 2 gün içinde de yargıya başvuracaklarını bildirdi.

'Yargıya gideceğiz'

Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) verdiği kararları eleştirme niyetleri olmadığını, ancak KİK'in daha önce verdiği benzer kararların incelenmesi gerektiğini söyledi. Firmanın yaptığı müracaatın esas ve usul yönünden KİK tarafından kabul edilmemesi gerektiğini savunan Kocaoğlu, şöyle dedi:
        
''İtiraz eden firmanın, daha önce 4 tane ihalesini iptal etmek zorunda kaldığımız Bozoğlu firması İzmir ofisinin 2. katında olduğu yönünde duyumlarımız var, bunu ispatlamaya çalışacağız. Bu firmayı kuranların ve ortaklarının Bozoğlu Ailesi'ne mensup olduğu yönünde ciddi duyumlarımız var. İspatladığımız zaman kamuoyuyla paylaşacağız. Aynı Bozoğlu firması, biz ihaleyi iptal ettiğimiz gün gazetelere, basına birçok açıklamalar yaparak tünellerin tehlike arz ettiğini açıklamıştı. Biz de o zaman, 'Bu kendi kendini ihbar ediyor, bugüne kadar onun yükümlülüğündeydi, niye bugüne kadar yapmadı, niye buna sahip çıkmadı' diye açıklama yapmıştık. Böyle bir engellemeyle karşı karşıya olduğumuz da bir realite artık.''

Tünellerde riskler olduğunu, betonlama işleminin yapılması gerektiğini, bunun için yasanın verdiği yetkiyle acil ihale yaptıklarını belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti:

'Bu ihalenin bize göre sudan sebeplerden dolayı ve adı sanı belli olmayan, İzmir'de bilinmeyen, kentte adresi olan ama ne yaptığı bilinmeyen bir firma tarafından, 'Dosya verildi, verilmedi' diye iptal edilmesi, İzmirli hemşehrilerimizin ve Büyükşehir Belediyesinin gerçekten farklı düşünceler değerlendirmesine, farklı bir şeyler mi oluyor diye soru işareti olmasına neden olmuştur. Bunun mutlaka ve mutlaka düzeltilmesi gerekir. KİK'in her türlü yetkisi vardır. Her türlü ihaleyi iptal etme yetkisi vardır. Birbiriyle çelişen kararlarını vermeye devam etme yetkisi vardır. Bir içtihat, birleştirme gibi zorunluluk duymamaktır. Ama KİK'in hiçbir sorumluğu yoktur. Kanunla kurulan bir kurumun hem yetkisinin, hem de yetkisi oranında sorumluluğu olması gerekir. KİK'te sorumluluk sadece ve sadece oraya seçilen kurul üyelerinin vicdanıyla baş başadır. Yasada en ufak bir sorumlulukları yoktur.''

Diğer belediyelerle ilgili verilen kararların incelenmesi gerektiğini söyleyen Kocaoğlu, ''Bizim edindiğimiz intiba, İzmir'in son ihalesinin iptal kararında başka nedenlerin bulunduğunu çağrıştırmaktır. Biz herkesi Anayasal çerçevede bir hukuk devletinde sağlıklı karar vermeye çağırıyoruz'' dedi.
        
Kocaoğlu, yargıya gideceklerini, gerekçeli kararı elden alıp 2 gün içinde dava açacaklarını bildirdi. Tünellerde de çalışmaları durdurduklarını ifade eden Kocaoğlu, yargıdan da sürecin hızlı ilerlemesini talep ettiklerini kaydetti.
        
Kocaoğlu, belediyenin alacağı riskleri de araştırdıklarını, yasal çerçevede riskleri almaya hazır olduklarını söyledi.
        

Sayfa Yükleniyor...