Yerli otomobilde ticari taksi sürprizi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü,  yerli otomobilin ilk olarak ticari taksi olarak devreye gireceğini söyledi. Bakan, ekonomideki daralmayla ilgili olarak, "Bu küçülmeyi dördüncü çeyrekte telafi edeceğimizi düşünüyorum" dedi.

Yerli otomobilde ticari taksi sürprizi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, NTV'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yerli otomobil projesiyle ilgili konuşan Bakan Özlü, ilk etapta ticari taksiye yönelik bir model geliştirileceğini söyledi.

Özlü şunları kaydetti: "Yerli otomobilde iki koldan çalışıyoruz. TÜBİTAK bünyesindeki çalışma sürüyor. İkinci bir çalışma bakanlık bünyesinde projenin iş modeliyle ilgili. Otomobil yapmak ticari ağırlıklı bir iş. Ticari anlamda bir otomobilin üretilip pazarlanmasına ve küresel başarı elde edilmesine yönelik iş modeli üzerinde çallıştık. Başbakanımıza arz ettik. Aracımız elektrikli bir araç olacak. Öncelikle şehiriçi taksiler için bir model geliştireceğiz. 2019'a yetiştirmeye çalışacağız. İlk aşama ticari taksi şeklinde düşünüyoruz. Otomobil sadece modelle olacak şey değil, farklı segmentlere hitap eden otomobiller olacak. Biz küresel bir başarı hedefliyoruz. Yüksek rakamlarda üretim miktarını yakalayabilirsek maliyetlerin düşeceği açık" dedi.  

"KÜÇÜLMEYİ SON ÇEYREKTE TELAFİ EDERİZ"

Üçüncü çeyrekte ekonomideki küçülmeye ilişkin konuşan Özlü şunları söyledi: "Güvenlikle ilgili terör saldırısından sonra büyümeyle ilgili rakamların da menfi gelmesi doğrusu üzücü ikinci bir hadise oldu. Üçüncü çeyrekte iki büyük bayram tatilinin olması, çevremizdeki gelişmelerden dolayı bu küçülmeyi dördüncü çeyrekte telafi edeceğimizi düşünüyorum. Ekimde sanayinin büyümesi ilk göstergesidir. Dördüncü çeyrekte bu küçülmeyi telafi edeceğimizi düşünüyorum. Yeni hesaplama yöntemi de var, baz yılı 2009 oldu. Dördüncü çeyrekteki toparlanmayla 2016'yı orta vadeli planda hedeflenene yakın olduğunu düşünüyoruz." 

"TEDBİRLER 2017'NİN İLK 6 AYINDA ETKİSİNİ GÖSTERİR"

Bakan Özlü, ekonomik tedbir paketine ilişkin şöyle konuştu: "Piyasalarda bir durgunluk olduğu bilgisi bize her zaman geliyor. Piyasadaki nakit sıkışıklığını aşmak için bir çalışma yapıldı. Ortaya bankaların kredi risklerinin devlet tarafından üstlenilmesini öngören bir temel prensip belirlendi. 250 milyar liralık kredi paketinin piyasaya sunulması kararlaştırıldı. Tedbirler paketinde kamunun harcamalarını biraz kısması görüşüldü. KOBİ'ler için açıklağımız 50 bin TL kredi desteğini bu hafta başlatıyoruz."

Özlü, ekonomik tedbirlerin yansımasının 2017'nin ilk 6 ayı içinde olacağını söyledi.

“İSTİHBARAT YENİDEN YAPILANMALI”

Beşiktaş'taki terör saldırılarını değerlendiren Özlü, hem istihbaratın hem de İçişleri Bakanlığı'nın yapılandırılması gerektiğini söyledi. Özlü, “Hem insan istihbaratını hem de teknik istihbaratı kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı mülki görevlerinden ötesinde bir Department of Homeland Security gibi tam entegre ve operasyonel bir iç güvenlik sistemi sağlayacak şekilde yapılandırılması gerekiyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...