Yıldız: Türkiye için arz güvenliği sorunu yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak'ta son yaşanan gelişmelere karşın Türkiye'nin ham petrol tedariğinde arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız: Türkiye için arz güvenliği sorunu yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IICEC 5. Uluslararası Enerji Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, Irak'ta yaşananların enerji sektörüne etkisine ilişkin, IŞİD'in kontrolünde bulunan sahalarda Türkiye'nin enerji tedariğini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını, Türkiye'nin 13 ayrı ülkeden ham petrol alımına devam ettiğini kaydetti.

Irak'ın orta ve güney kesimlerinden gelen petrolün Kerkük-Yumurtalık hattıyla beraber Türkiye'ye sevkiyatının 3 aydan bu yana olmadığını belirten Yıldız, şu anda IŞİD'in kontrolünde bulunan boru hattından sevkıyat yapılmadığını ama bu durumun 3 aydan bu yana olduğunu vurguladı.

Kuzey Irak'tan dün 120 bin varil civarında ham petrol sevkiyatı yapıldığını, bugün de akışta herhangi bir problem olmadığını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Ama bu petrol Irak'ın petrolüdür. Irak'ın siyasi bütünlüğüne Türkiye her zaman olduğu gibi nezaket göstermektedir ve buna önem vermektedir. Irak'ın bütünlüğü ve orada oluşacak bütün gelirin yine Irak halkının belirlediği tarzda paylaşılmasına Türkiye önem vermektedir. Bu petrol Irak'ın ürettiği, Türkiye'nin ilettiği ve dünya piyasalarına sunduğu bir petroldür. O yüzden şu an, bugün itibariyle kurguda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir ama önümüzdeki günler, önümüzdeki haftanın ne tür değişiklikler getirebileceğini, nasıl bir yeni yapılanma oluşturacağını şu an söylemek mümkün değildir. Gelişmeleri biz de sıcağı sıcağına takip ediyoruz."

Petrol gelirinin, Irak'ın tamamına ait olduğunu, şu ana kadar kurulamayan, bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye'nin yaptığı işlemle kurduğunu kaydeden Yıldız, "Bu önemli bir gelişmedir ve Türkiye bu olumlu duruşunu sürdürmeye devam edecektir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...