Yılmaz: Yasa olduğu sürece MB bağımsızdır

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bağımsızlık tartışmalarına yanıt verdi: "Yasa ortada olduğu sürece Merkez Bankası'nın bağımsızlığı sürdürülecektir."

Yılmaz: Yasa olduğu sürece MB bağımsızdır

Merkez Bankası'nda bir zamanlar yaşanan taşınma krizinden sonra şimdi de 'bağımsızlık' tartışması gündemde.

Özerk kurumların beklendiği gibi çok faydalı olmadığını belirten Başbakan Erdoğan Merkez Bankası'nı "Enflasyonun fatıurasını kim ödüyor, biz ödüyoruz. İyi çıkınca kim topluyor Merkez Bankası. Böyle bir anlayış olur mu? Bedelini biz ödeyeceksek bize bağlanacak. Taşın altına elini sokan kimse bu işi götürecek" sözleriyle eleştirmişti.

'Bağımsızlık' eleştirilerini değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yasayı adres gösterdi.

IMF-Dünya Bankası toplantılarının düzenlendiği kongre merkezinde basın toplantısı düzenleyen Yılmaz şunları söyledi: "Ortada bir Merkez Bankası yasası var. Bu yasa 2001 krizine gelinceye kadar yaşadığımız mali disiplinsizliğe ve enflasyona çözüm olarak ortaya kondu. Bu yasa Avrupa Merkez Bankası'nın kamu otoriteleriyle ilişkisini düzenleyen kurallları içeriyor. Bizim Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda herhangi bir endişemiz yok. Yasa ortada olduğu sürece Merkez Bankası'nın bağımsızlığı sürdürülecektir. Bağımsızlığının güçlenip güçlenmemesi Merkez Bankası'nın yapacaklarına bağlı. Biz düşen görevi yerine getirdiğimiz sürece toplumsal desteği arkamıza alacağımızı ve bağımsızlığımızın güçleneceğini düşünüyoruz."

"Krizde 'ne oldu'yu aştık, 'nasıl çıkılacak' noktasına geldik" diyen Yılmaz, krizden ne zaman ve nasıl çıkılacağı konusunda henüz bir konsensüs olmadığını kaydetti.

ORTA VADELİ PROGRAM TUTARLI
Orta vadeli programın kendi içinde tutarlı olduğunu ve para politikasına desteği sağladığını belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim görevmiz fiyat istikrarını sağlamak. Bunun için de ortaya çıkan verilere anlam yüklemek ve politika kararlarını oluşturmak. Bundan sonraki faiz indirimlerine yine enflasyona bakarak karar vereceğiz. 'Faiz oranları düşük kalacak' ifadesi bir taahhüt değil tahmin."

FİNANSMAN İHTİYACI 10 MİLYAR DOLAR
IMF ile gelinen noktayı değerlendiren Yılmaz, "IMF ile görüşmeler bundan 15-20 gün önce nasılsa öyle devam ediyor. Anlaşma siyasi bir karar. Ancak siz bana 'ülkenin finansman ihtiyacı nedir' diye sorarsanız ben şu yanıtı veririm. İthalat ve ihracatımız düşüyor, ülkenin borç durumunu dikkate aldığımızda cari açık ve finansman ihtiyacı azaldı. Belki bu yıl 10 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacı olacak ve Türkiye de bunun üstesinden gelebilir. Ancak, Türkiye'nin yüzde 3 yerine yüzde 5-6 büyümesi için mutlaka bir kaynağa ihtiyacı var bu da siyasi bir karar" dedi.

Sayfa Yükleniyor...