Yunan Parlamentosu'ndan yeni reformlara da onay

Yunan Parlamentosu, kurtarma paketi için kreditörlerin şart koştuğu reform programının ikinci bölümüne de onay verdi.

Yunan Parlamentosu'ndan yeni reformlara da onay

Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için üçüncü kurtarma paketi karşılığında ön koşul olarak kabul ettiği sert teklifler içeren reform programının ikinci bölümü Yunan Parlamentosu'nda kabul edildi.


Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen teklifler, sert tartışmaların ardından sabaha karşı yapılan oylamada, hükümet ve Avrupa yanlısı muhalefet partilerinden 230 milletvekilinin ''evet'' oyuyla onaylandı.

Çipras: "Muhafazakarlar Yunan hükümeti ve halkına karşı bir galibiyet kazanmış olabilirler ancak çok değerli bir şey kaybettiler. Avrupa ve dünya kamuoyu üzerindeki hegemonyalarını yitirdiler. Avrupa bundan sonra eski Avrupa olmayacak. Verdiğimiz mücadele için gurur duyuyoruz."

300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 63 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken, 5 milletvekili ise çekimser kaldı.

Oylamada, hükümetin reform paketine itiraz eden SYRIZA'lı 31 milletvekili "hayır" oyu verdi. Bir önceki oylamada ret oyu veren eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in ise "evet" oyu kullandığı dikkati çekti. Parlamentoda, reform paketinin birinci bölümüyle ilgili cuma günü yapılan oylamada, aralarında Varufakis'in de bulunduğu SYRIZA partisinden 38 milletvekili tekliflere karşı ret oyu kullanmıştı.

PAKETTE NELER VAR? 

- Taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016'ya kadar sürdürülmesi.

- Ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi.

- Kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması.

- Kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması.

- Televizyon kanallarının izin ücretleri ve reklam vergilerinin yeniden belirlenmesi ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması...

"DÜŞÜK GELİRLİLERİ ETKİLEMEYECEK" 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan hükümetinin kabul ettiği anlaşmayla Yunanistan'ın nakit ihtiyacının karşılanacağını ve eurodan çıkma tartışmalarının sona ereceğini söyledi.

Reform paketinin Yunan parlamentosunda onaylanmasıyla kreditörlerle yarından itibaren başlayacak müzakerelerde borcun sürdürülebilir olması için yeniden yapılandırılmasının da görüşülmeye başlayacağını ifade eden Çipras, reform paketinde ye alan tedbirlere ilgili olarak da, bu tedbirlerin düşük gelirlileri etkilemeyeceğini ve kredi borcu nedeniyle kimsenin kendisinin ve ailesinin kaldığı evi kaybetmeyeceğini belirtti. 

Kabul edilen kurtarma paketine itiraz edenler, başta Atina olmak üzere birçok şehirde gösteri düzenledi. Atina'daki gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

3 YILDA 86 MİLYAR EURO

Yunan Parlamentosu daha önce de Katma Değer Vergilerinin artırımı, vergi oranlarının ve emeklilik koşullarının yeniden yapılandırılması ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (EU) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinin (Troyka) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam etmesi gibi köklü reformlar içeren reform paketiyle ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Euro Grubu liderlerinin, Yunanistan'a 3 yıl sürecek üçüncü kurtarma programı karşılığında anlaştığı 86 milyar euro civarındaki krediyi serbest bırakması ve nihai anlaşmayla ilgili müzakerelerin başlaması için ön koşul olarak sunduğu reform paketi 2018'e kadar aşamalı olarak yüzde 3,5 faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar euroluk tasarruf tedbirleri içeriyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Avrupa
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...